Roślinne zamienniki mięsa nie zastąpią... mięsa. Mają niską wartość odżywczą
Wiele dostępnych w sklepach substytutów mięsa ma niską wartość odżywczą, szczególnie jeśli chodzi o zawartość żelaza i cynku - informuje czasopismo „Nutrients”. Mimo pozornie wysokiej zawartości minerałów w wielu roślinnych substytutach są one w formie, której organizm nie jest w stanie...
darosoldier z- #
- #
- #
- #
- #
- 266
Komentarze (266)
najlepsze
Przecież każdy zamiennik - substytut zrobiony z soi, oleju palmowego, oleju rzepakowego plus dodatki barwiące, smakowe, zapachowe, zagęszczające nawet jeżeli będzie mieć konsystencję, smak, zapach oryginału to nadal będzie soją, olejem palmowym czy rzepakowym PRZETWORZONYM plus dodatki. Jak takie coś można podejrzewać, że może mieć jakąkolwiek wartość odżywczą.....
(pamiętam jeszcze wojnę masła z margaryną - jak się zakończyła?)
Oczywiście, że nie? Bo to w ogóle nie jest ich cel jeśli chodzi o wartości odżywcze? Te produkty mają tylko imitować smak lub wygląd. To oczywiste, że każdą dietę trzeba odpowiednio zbilansować. Jedząc samą polędwicę i nic poza tym też będzie się miało niedobory.
Przed przetworzonym gównem od dawna ostrzegają dietetycy, to wiedza powszechna, dziwnym trafem nikt na to nie patrzy przy tych roślinnych wynalazkach, bo pewno