Wpływ wychowania w komunizmie, finalnie starsi ludzie, którzy powtarzają "za komuny było lepiej", panikują i srają w gacie jak widzą, że czegoś może zabraknąć.
byłem dziś swiadkiem jak w lidlu kilka kobiet wypytywało o cukier, oczywiście stare baby, ledwo na nogach stoi ale do lidla po zgrzewkę cukru to pierwsza w sprincie
@lubiecie: Śmiałbym się gdyby nie to, że ze względu na brak lepszej pracy musiałem iść do supermarketu i codziennie co pół godziny przychodzi jakaś baba pytająca się mnie o cukier ( ͡°ʖ̯͡°) Raz wykładałem cukier na półkę, wziąłem z magazynu 3 zgrzewki, na półkę wyłożyłem raptem 4 paczki, bo 26 paczek wyrwali mi klienci... I kupowali zgrzewki po 10 sztuk, po 5,99 zl za kg.
@lubiecie: a jak myślisz geniuszu kto głównie robi przetwory jak nie starsi ludzie? W ogóle ciśnięcie bekę z ludzi którzy pytają o cukier a nie bierzecie pod uwagę że jak są owoce to jest on potrzebny. Później nie ma po co kupować go w takich ilościach. Ale od razu de ile bo po drogi cukier chodzą zamiast zaczekać aż ceny spadną
To tak jak płyny do rąk były po kilkadziesiąt złotych jak się covid zaczął, ludzie wykupili wszystko, panikarze zasrani. Teraz nagle sobie przypomnieli, że pędzą bimber, robią przetwory i pracują w cukierni więc potrzebują 10000 ton cukru miesięcznie, podczas gdy ja nie wiem czy 1kg rocznie zjadam ( ͡°͜ʖ͡°)
@dsomgi00: Mam podobnie, kupuję paczkę cukru raz na jakieś 1.5 roku, tylko nie biały, ale ten w kolorze moczu (nie poradzę, lubię ten kolor) i ostatnio kupiłem 0.5kg za tyle samo, co prawie 2 lata temu. Jak to się stało, że cukier z super-taniego buraka, uprawianego na potęgę w tym kraju kosztuje tyle samo (albo więcej, sam już nie wiem), co jakby nie patrzeć, egzotyczny odpowiednik z antypodów?
łosie biegają bo media napompowały panike - jak w połowie maja w 3 biedarch i w auchan nie było w krakowie - to mieli to wszyscy gdzieś; w lidlu 2 palety .... ale jak nagle media głównego nurtu (i to tvp, polsat i tvn) zaczęły pokazywać i opisywać, że brak to wszyscy się rzucili - pytanie kto im za to zapłacił i komu na tym zależało, i kto zarobił (ja stawiam- jak
@Fenrirr: Wlasnie wypilem ze slodzikiem dzisiaj(ksylitol czy jakos tak). Smakuje jak gunwo. Chociaz to pewnie kwestia przyzwyczajenia, bo nigdy wczesniej tego nie dosypywalem.
Albo w ogóle zrezygnuj z cukru. ¯_(ツ)_/¯
E no aż tak to nie. Zęby już wszystkie poleczone/zaklejone, nie ma się co zepsuć, wiec nie ryzykuje/nie trace duzo. Imo.
@Filip69: ksylitolu nie znoszę, spróbuj erytrolu, i zdrowszy (i praktycznie 0 kalorii, w przeciwieństwie do ksylitolu), i delikatniejszy posmak. Ale cukier odstawić serio polecam, początki u mnie były trudne, ale nagle po wielu latach picia słodzonej herbaty i kawy (choć tej drugiej znacznie mniej), to odkryłem, że one mają smak inny niż chemiczny smak cukru. ( ͡º͜ʖ͡º)
Komentarze (108)
najlepsze
Mamy coraz więcej takich sytuacji.
@SmoQ89: jakbyś nie napisał to bym nawet nie wiedział
Panikarze, coscie uczynili z tym swiatem.
E no aż tak to nie. Zęby już wszystkie poleczone/zaklejone, nie ma się co zepsuć, wiec nie ryzykuje/nie trace duzo.
Imo.