@janek_kenaj: piękne, czyste mięso, tylko nie w formie jednego bloku a skrawków, a przyjdzie taki wykopek i stwierdzi że "jakości w tym żadnej", mimo że jest to dokładnie ten sam produkt który stoi obok xD
Panie Opie nie ma czegoś takiego jak najostrzejszy nóż. Każde ostrze można naostrzyć do takiego samego poziomu. Różnica między jakością ostrzy polega na jakości stali z jakiej ostrze zostało wykonane i po ilu cięciach się stępi.
Człowiek który tymi nożami pracuje, leci normalnie na szlifierce, po prostu ostrzy nóż przed pracą i tnie jak żyletka.
Ale na forum "najfmejkerów" to by go zjedli że w ogóle robi wszystko źle, kto to widział szlifierka na prąd? Toż to świętokradztwo. Nóż należy ostrzyć wyłącznie ręcznie, przy świetle pełni księżyca, zwilżając osełkę wodą z górskiego strumienia. Inaczej gówno będzie a nie ostrze ;)
@Mario7400: Używanie szlifierki powoduje wysoką temperaturę, co z kolei niszczy hartowanie ostrza, a w związku z tym ostrość krawędzi trzymana jest krótko. Jeśli używasz noża przez 20 minut dziennie do obrobienia ryby na dany dzień i masz szlifierkę pod ręką, to OK. Ale jeśli chcesz, żeby nóż trzymał ostrość bez codziennego (albo i częstszego) doostrzania, to szlifierką tylko go sobie zniszczysz.
@tstanisl latwiej sie prowadzi ostrze. I noz lepiej naprowadzic w to samo miejsce a do tego mozna to kontrolowac. Ogolnie ryba jest slabej jakosci I w pewnych momentach widac wielka linie krwi gdzie tK jest poprostu strata materialu. Japonskia metoda zabijania ryby jest skuteczniejsza I daje lepsza jakosc miesa.
Typowa średnia długość tuńczyka to 2–2,5 metra, natomiast masa ciała około 350 kg. Największy udokumentowany okaz został złapany w okolicach Nowej Szkocji[9], ważył 679 kg, miał długość około 3,7 m.
Komentarze (18)
najlepsze
@janek_kenaj: piękne, czyste mięso, tylko nie w formie jednego bloku a skrawków, a przyjdzie taki wykopek i stwierdzi że "jakości w tym żadnej", mimo że jest to dokładnie ten sam produkt który stoi obok xD
@123sl: Dlatego jest taki drogi - patrz jak tego jest mało!
( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Ale na forum "najfmejkerów" to by go zjedli że w ogóle robi wszystko źle, kto to widział szlifierka na prąd? Toż to świętokradztwo. Nóż należy ostrzyć wyłącznie ręcznie, przy świetle pełni księżyca, zwilżając osełkę wodą z górskiego strumienia. Inaczej gówno będzie a nie ostrze ;)
Komentarz usunięty przez moderatora
źródło: comment_1658424569s6p7scmtwnpIzchre0GQ9L.jpg
PobierzOgolnie ryba jest slabej jakosci I w pewnych momentach widac wielka linie krwi gdzie tK jest poprostu strata materialu.
Japonskia metoda zabijania ryby jest skuteczniejsza I daje lepsza jakosc miesa.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%84czyk_pospolity