Znowu będzie #!$%@? że zły TVN chce udupić polski przemysł mięsny, tak jak było przy poprzednim reportażu. No bo jak odwrócimy wzrok to problem magicznie zniknie, prawda? ( ͡°͜ʖ͡°)
No bo jak odwrócimy wzrok to problem magicznie zniknie, prawda? ( ͡°͜ʖ͡°)
@kropek00: Jak odwrócisz wzrok to rach ciach, krówka ładnie oprawiona, wycięte ropienie, a jak odwrócisz odpowiednio wcześnie wzrok, to i nawet nie zauważysz, że to leżak z 15 chorobami i 20 antybiotykami dziennie był.
@Danuel: nie sądzę. Mięso nie ze zwierząt będzie rozchwytywane bo czyste będzie. Mięso ze zwierząt będzie jak drogie wino. W ślepych testach przegrywało z tańszym...
Tragedia! Gdzie te humanitarne traktowanie zwierząt? Przecież po to powstawały takie zakłady i różne instytucje kontrolujące żeby czegoś takiego nie było! Kpina z nas i okrucieństwo dla zwierząt. Smacznego życzę miłośnikom krówek!
Kiedyś w przy maku przy autostradzie stała ciężarówka z krowami właśnie. Temperatura około 30C. A te krowy w tej blaszanej puszce na pełnym słońcu. Jezu, w życiu nie słyszałem takiego muczenia. Wiedziałem, że te krowy jadą pewnie do rzeźni, ale zwierzęta to nie jest tylko surowiec.
@laughingcavalier: To akurat mit który był prawdziwy za pyryly i w latach 90'. Dzisiaj spory jest udział ras mięsnych w polskiej hodowli. Inna sprawa ile z tego mięsa idzie na eksport a ile na nasz rynek.
@laughingcavalier: masz jakieś dane, które to powierdzą? Ja od razu zaznaczam, że nie jestem w 100 procentach pewien, ale moim zdaniem to się kupy nie trzyma. Bydło mięsne zabijane jest w wieku ok 2-3 lata, zaś krowy mleczne w tym wieku czasami nawet nie mają dobrze rozkreconej laktacji. Z tego co wiem to krowy mleczne sprzedawane są do rzeźni w wieku 7-10 lat. Takie mięso byłoby tak twarde, że bulion to
Kwiii polski rolnik, kwiii kwii, polskie rzeźnie kwii kwii, tylko polskie najlepsze - żadna chemia z zachodu!!! kwiii ochrona zwierząt? przed kim? przed nami? kwiii kwiii my dobrzy!!! kwiii... zły zachód kwiii
@EmDeCe: Poczytaj o pewnych kwestiach jak polska żywność ma rygorystyczne przepisy. A w Wielkiej Brytani jak byli jeszcze w UE pryskali owoce/warzywa 2/3 dni przed zbiorem, bo tak mogą
Bo to jest polska, w Norwegii jak krowa z jakiegoś powodu nie może chodzić, odwapnia się lub złamie nogę to przyjeżdża lekarz, bada, jeśli krowa nadaje się na uboj to wystawia zaświadczenie i jeszcze tego samego dnia zjawia się rzeźnik na miejscu, bierze 20prc wartości.
Tylko do tego potrzebne nest świadome społeczeństwo, już czuje jakie w polsce byłyby wały.
@Popularny_mis: W polsce teoretycznie jest podobnie. Są jednak krowy którym nie można wystawić UZK czyli chore lub w okresie karencji na tkanki. I to one trafiają jako wciąż żywe, ale leżące do ubojni.
Komentarze (289)
najlepsze
@kropek00: Jak odwrócisz wzrok to rach ciach, krówka ładnie oprawiona, wycięte ropienie, a jak odwrócisz odpowiednio wcześnie wzrok, to i nawet nie zauważysz, że to leżak z 15 chorobami i 20 antybiotykami dziennie był.
Albo chociaż robaki...
Mięso ze zwierząt będzie jak drogie wino. W ślepych testach przegrywało z tańszym...
Smacznego życzę miłośnikom krówek!
Zreszta w innych panstwach tez roznie bywa, szczegolnie na obszarach wiejskich.
Łamiesz jedne zakazy, przepisy to i łamiesz też inne.
Empatii nie masz wobec zwierząt - nie masz też i wobec konsumentów.
Na obrone ich tylko powiem, że nie wiem czy empatia jest do utrzymania w takim miejscu. Po prostu wchodzi rutyna i proza danej pracy.
@maciundo: był tu jeden rzeźnik na wykopie, empatia mniejsza zgadza się, ale szacunek do zwierząt to osobna kwestia, i powinno się go mieć.
Zresztą na wykopie często kręcą bekę z wegetarian a większość z nich nie je mięsa z tego względu, że zwierzęta cierpią, nie to że
Tylko do tego potrzebne nest świadome społeczeństwo, już czuje jakie w polsce byłyby wały.
( ͡° ͜ʖ ͡°)