Naukowcy biją na alarm. Popularny dodatek do żywności zagraża zdrowiu
Wcześniej uznawany za bezpieczny, ładują go praktycznie wszędzie. Teraz naukowcy doszli do niepokojących wniosków.
salon24_pl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 212
- Odpowiedz
Wcześniej uznawany za bezpieczny, ładują go praktycznie wszędzie. Teraz naukowcy doszli do niepokojących wniosków.
salon24_pl z
Komentarze (212)
najlepsze
Pomyślcie co by było z substancją nie do końca zbadaną, którą ludzie masowo na całym świecie wprowadzali by do swojego organizmu.
Nikt też nie bada interakcji pomiędzy tymi wszystkimi dodatkami. Ciekawa jest też sprawa z solami fosforowymi dodawanymi do mięsa by
"CMC nie była nigdy intensywnie testowana na ludziach, choć od lat 60. jest coraz częściej stosowana w żywności przetworzonej. Przez cały czas zakładano, że substancja ta jest bezpieczna dla zdrowia, ponieważ jest w całości wydalana z kałem (nie wchłania się)."
Niezaprzeczalnie, celuloza jest cukrem.
Cukier
Sól
I lekarz 1 kontaktu to biała śmierć
Nie kupuję też dań gotowych. Polecam ten styl mimo tego, że jest bardziej pracochłonny. Oprócz wpomnianego E466, unika się innych dodatków, które obecnie uważa się za bezpieczne.
Wyroby cukiernicze (np. ciasteczka)
Napoje owocowe
Napoje kakaowe i czekoladowe w proszku
Gumy do żucia
Produkty piekarnicze (np. wrapy, spody do pizzy, tortilla, bułki do hamburgerów)
Lody
Mleczko kokosowe
Syropy owocowe
Zupy instant
Sosy w proszku
Karboksymetyloceluloza jest również stosowana m.in. do produkcji proszków do prania, klejów i wyrobów kosmetycznych (np. past do zębów, kremów ochronnych).
advice normik
XD