no, ale czego się ludzi spodziewają, ludzi bogaci są bogaci bo 90% kutwią, jadą na pracownikach, a jak ich stać to kombinują podatkowo/emerytalnie
ludzie z miliardami na koncie płaca praktycznie zerowe podatki, a jak ktoś się godzi pracować za minimum to dostaje minimum. To jak ludziom się roiło że jak magazyny amazona się wybudują to będą zatrudniali za pensje ze stanów, a tu nie ma
@theodolit: Z jednej strony masz rację ale z drugiej to ludzie napędzają spirale #!$%@? wybierając tańsze i gorsze produkty. Z jednej strony narzekają na Amazona a z drugiej tam kupują.
Niestety trzeba mieć świadomość, że jak się tanio kupuje to ktoś po drodze mało zarabia. Amazon się nie dorobił włamując się ludziom do domów i kradnąc kasę tylko dzięki takim a nie innym wyborom konsumentów. To samo z innymi korporacjami.
@IvanBarazniew: to jasne, ale tak jak ludzie są w pułapce pracując tam, bo nie ma 'zmień pracę, weź kredyt', tak kupujących nie stać na płacenie więcej bo mam gest i kupie w lokalnym sklepie za 200zł drożej niż wysyłkowo.
błędne koło, ale tak to się zagoniło i nie ma łatwej drogi
Po otwarciu we wrześniu Nusr-Et London w Knightsbridge znany turek był bardzo krytykowany za skandaliczne ceny, które obejmują desery po 135 złotych (25 funtów), napoje gazowane za 50 złotych (9 funtów), Golden Burger za 540 złotych (100 funtów), Golden Giant Striplion za 7300 złotych (1 350 funtów) i Golden Kafes za 2700 złotych (500 funtów). Dalej narzekacie na drożyznę w Polsce?
@pasta_alla_carbonara: Bo to syf strona farma reklam z "artykułami" typu Copy/google translate/paste z zagranicznych brukowców. Do zgłoszenia jako spam.
wytlumacze wam bo nie kumacie. w dobrej restauracji pracuje sie za grosze dla prestizu. po roku sie idzie gdzie indziej i dyktuje warunki. po co ma koles wiecej placic jak ma wiecej chetnych niz posad
@arturmacho: taka prawda, pięć lat przepracowałem w tej branży w Londynie, z tego 1,5 roku w dwóch restauracjach z gwiazdkami Michelina. Potem w popularnej francuskiej sieciowce zarabiałem 2x tyle. No ale teraz mam naprawdę mocną pozycję w cv, do tej pory otrzymuje po kilka ofert pracy miesięcznie, mimo, ze branżę zmieniłem prawie cztery lata temu.
no a jaką wartość dodaną daje kucharz? Jak w każdej innej stekarni. Cały fejm tych magicznych złotych stejków robi marka tego ziomka. Czy recepcjonistka w googlu zarobi więcej niż recepcjonistka w startupie generującym straty budynek obok? Może kilka groszy więcej, ale to nie będzie róznica kilkukrotna.
@przekret512: Ale pierniczysz. Znam kucharza, który w GB zdobył gwiazdkę Michelin dla tamtejszej restauracji. W Polsce prowadził w stolicy pewną restaurację na mocno wysokim poziomie. Po kłótni z właścicielem, odszedł. Restauracja już nie istnieje. Teraz prowadzi z dwoma wspólnikami swoją. Dobrze mu się wiedzie. Zapewniam, że w tej samej sieciówce w jednym lokalu będzisz mlaskał z zachwytu nad talerzem, a po stołowaniu w innym będziesz miał sraczkę. Dobry kucharz to podstawa
@klepie-biede: A co w tym złego? Gościu robi show i najwidoczniej ludziom się podoba, bo przychodzą do restauracji spędzić fajnie czas, i zobaczyć to show. Tutaj jedzenie jest na drugim planie, to tak jakbyś powiedział, że idziesz do kina po to, żeby zjeść popcorn.
Bogatym się jest wtedy, kiedy inni pracują na Ciebie. Inna rzecz - dwie metody, żeby być bogatym: 1. Urodzić się w bogatej rodzinie, 2. Sprzedwać bogatym. Na te steki biedni nie przychodzili.
Komentarze (87)
najlepsze
ludzie z miliardami na koncie płaca praktycznie zerowe podatki, a jak ktoś się godzi pracować za minimum to dostaje minimum. To jak ludziom się roiło że jak magazyny amazona się wybudują to będą zatrudniali za pensje ze stanów, a tu nie ma
często to chyba juz dla zasady robią,
Niestety trzeba mieć świadomość, że jak się tanio kupuje to ktoś po drodze mało zarabia. Amazon się nie dorobił włamując się ludziom do domów i kradnąc kasę tylko dzięki takim a nie innym wyborom konsumentów. To samo z innymi korporacjami.
błędne koło, ale tak to się zagoniło i nie ma łatwej drogi
Co za idiotyczny tekst.
@pasta_alla_carbonara: Tak
@pasta_alla_carbonara: Bo to syf strona farma reklam z "artykułami" typu Copy/google translate/paste z zagranicznych brukowców. Do zgłoszenia jako spam.
Czy recepcjonistka w googlu zarobi więcej niż recepcjonistka w startupie generującym straty budynek obok? Może kilka groszy więcej, ale to nie będzie róznica kilkukrotna.
@przekret512:
Komentarz usunięty przez moderatora
A co w tym złego?
Gościu robi show i najwidoczniej ludziom się podoba, bo przychodzą do restauracji spędzić fajnie czas, i zobaczyć to show.
Tutaj jedzenie jest na drugim planie, to tak jakbyś powiedział, że idziesz do kina po to, żeby zjeść popcorn.
Kucharz - 22 zł netto;
Pomoc kuchenna - 15 zł netto;
Kelner - 15 zł netto (+ napiwki);
Barman - 18 zł netto (+ napiwki).
Inna rzecz - dwie metody, żeby być bogatym:
1. Urodzić się w bogatej rodzinie,
2. Sprzedwać bogatym.
Na te steki biedni nie przychodzili.
3. sprzedawać biednym instrukcje jak zostać bogatym xD
@vegetassj1: taki model marketingowy. Do tej knajpy nie przyciąga świetne jedzenie, tylko gra aktorska przy krojeniu i posypywaniu solą mięsa.