@dramatdramatyczny: Przecież taka narracja panuje w mainstreamie od lat. Tak samo rozpowszechniony jest mit, że tłuszcz zwierzęcy powoduje otyłość i choroby serca. Oczywiście badania na ten temat opłacali producenci cukru.
@Brak_wolnych_loginow: Hola hola kolego. Proszę się tak nie zagalopowywać. Mleko powstaje przez gwałcenie krów. Tak powiedziała pani Spurkini. Zakazać! ( ͡°͜ʖ͡°)
ch\*j tam zdrowie, ch\*j tam etyka, nie wykarmimy 10 miliardów ludzi mięsem, poza tym 60% produkcji zbóż idzie na pasze dla zwierząt, wraz z gigantycznym zapotrzebowaniem na wodę samych zwierząt, to gigantyczny narzut ekologiczny na środowisko, nie wspominając o emisji metanu, który jest przyczynia się do efektu szklarniowego bardziej niż co2, do tego większość produkcji antybiotyków idzie na faszerowanie zwierząt "na zaś", żeby nie chorowały, i nie chodzi o to że te
@Earna: Od owadów proszę się odpieprzyć, łatwo się je przygotowuje, można doprawić praktycznie wszystkim i nawet dobrze wchodzą jako przekąska do piwa. ( ͡°͜ʖ͡°)
@sokollloman: zbyt wiele mięsa w diecie też nie jest zdrowe. Podagra trafiała się tylko bogatszym, których było stać na mięso. ( ͡°͜ʖ͡°) Nazywana była chorobą królów. Jednak przez większość czasu ludzie jeśli mało mięsa, poza przypadkami bytowania na dalekiej północy, ale średnia długość życia w takich populacjach jest niska. Dużo mięsa jemy tak naprawdę od XIX w.
To nie wina mięsa. To wina braku witaminy D, która jest produkowana dzięki słońcu. Chłopi pracowali całe dnie w polu, a szlachta słońca unikała (opalenizny, która była tożsama z niskostanem). Bez witaminy D, nerki dupa. A nerki dupa to niemożność pozbywania się kwasu moczowego, który odkłada się właśnie w stawach.
Podagra trafiała się tylko bogatszym, których było stać na
@volodia: tak to nie działa. Będzie trzeba obsadzić jeszcze większy areał innymi roślinami, jak fasola czy soja, bo jednak skądś musimy czerpać białko. Większy, bo człowiek zjada wyłącznie część rośliny, reszty nie trawi. Fasola i soja z kolei bardzo eksploatują ziemię, więc trzeba silnego nawożenia, które nie jest obojętne dla rzek. Niestety to nie jest takie czarne i białe.
@volodia: z tego 70% odejmij niejedzone przez czlowieka przeznaczone na pasze czesci roslin, dodaj pola potrzebne do zastapienia pustego miejsca po miesie, dodaj pola do zmniejszonej wydajnosci bez nawozow odzwierzecych a co najwazniejsze zalatw energie niezbedna do otzrymywania takich ilosci azotanow by utzrymac uprawy, obecnie wiekszosc z nich jest odzwierzeca i nie wymaga duzo energi, kompost nie wystarczy i jest bardzo nieporeczny ze wzgledu na konsystencje i duza mase wzgledem
Komentarze (202)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
matkobosko co za szur to wymyslil ?
@TheShineBox: Dokładnie tymczasem nie mówią że węglowodany (czyli bułeczki chlebik taki eko) ( ͡~ ͜ʖ ͡°)mają największy wpływ na tycie ¯\_(ツ)_/¯
źródło: comment_1633123687hvch2IpN3y3QaBoiJbYuSX.jpg
Pobierz@Brak_wolnych_loginow: Hola hola kolego. Proszę się tak nie zagalopowywać. Mleko powstaje przez gwałcenie krów. Tak powiedziała pani Spurkini. Zakazać! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_1633169459wPGjxPhx7jqUKeqrGgh0uE.jpg
Pobierzźródło: comment_1633169716AcBWMlC8GfIfHK32pYViLj.jpg
PobierzTo nie wina mięsa. To wina braku witaminy D, która jest produkowana dzięki słońcu. Chłopi pracowali całe dnie w polu, a szlachta słońca unikała (opalenizny, która była tożsama z niskostanem). Bez witaminy D, nerki dupa. A nerki dupa to niemożność pozbywania się kwasu moczowego, który odkłada się właśnie w stawach.
Komentarz usunięty przez moderatora