@ikkiz: Ciekawostka: po polsku i w innych językach słowiańskich "czerwony" właśnie pochodzi od czerwii z którego uzyskiwano barwnik. I Rzeczpospolita była kiedyś jednym z potentatów produkcyjnych (jeśli nie jedynymproducentem) tego drogiego barwnika, którym barwiono szaty. I RP swoje bogactwo zawdzięczała nie tylko zbożu.
Gdzieś jeszcze był film na YT mówiący że Polska była liderem w produkcji koszeliny do tego stopnia że zmieniono nazwę miesiąca na czerwiec i byliśmy liderem w produkcji koszeliny aż odkryto Ameryke i inną odmianę tego czerwia żyjącą na kaktusach który dawał więcej tego barwnika ile w tym prawdy nie wiem.
@highlander: no tak, maź z robali na usta, rozpuszczoną wydzielinę z odbytu piżmowca i wymiociny wieloryba do spryskania ciała... i można ruszać na randkę ( ͡~ ͜ʖ͡°)
@muminek77: Po prostu kwas karminowy, jeden z popularniejszych barwników spożywczych. Ten na filmie jest wyrabiany z koszenili, ale w Polsce też był pozyskiwany z rodzimego gatunku czerwi, jakim jest czerwiec polski. Jest taka nasza rodzima polska firma z Krakowa produkująca farby - Karmański i wciąż produkują kolor, który pierwotnie opierał się o róż czerwcowy. Wątpię by zachowali oryginalny skład i recepturę, ale wciąż go mają w swojej palecie pod nazwą -
jako ze pracowałem z tym barwnikiem to z ciekawostek powiem ze strasznie śmierdzi. no i brudzi. wystarczy dosłownie mgiełka tego proszku aby wszystko było czerwone. przynajmniej ta naturalna koszenila, na syntetyku nie robiłem.
szło tego od #!$%@? do danonków truskawkowych. jogobella barwiła za to jogurty za pomocą litrów aromatu już ze sztucznym barwnikiem w sobie.
Wielkie mi halo. Koszenila to barwnik naturalny. Jest to też barwnik spożywczy, jak ktoś tutaj zauważył ten sam proszek jest też dodawany np. Do jogurtów truskawkowych. Na etykiecie będzie "barwnik naturalny". Jogurt murze też mieć wtedy bio eko i inne takie oznaczenia. Btw. Kiedyś barwnik niebieski (miedzi innymi w Curacao) był robiony z skrzydeł motyli :)
Komentarze (59)
najlepsze
To nie są owoce kaktusa, tylko czerwce kaktusowe. Robale. Ten czerwony barwnik to koszenila. Macie go też w jogurcikach truskawkowych.
https://forsal.pl/artykuly/534484,koszenila-czerwony-barwnik-spozywczy-z-gotowanych-owadow.html
Przez krótką chwilę był używany syntetyk ale później wróciła moda na eko
Już wiem
https://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwiec_polski
@GrimJyu: Wtedy to jest E124
Pora spać. ( ಠ_ಠ)
Ooo kolego. Gratulacje tobie i dla partnera ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
szło tego od #!$%@? do danonków truskawkowych. jogobella barwiła za to jogurty za pomocą litrów aromatu już ze sztucznym barwnikiem w sobie.
Btw. Kiedyś barwnik niebieski (miedzi innymi w Curacao) był robiony z skrzydeł motyli :)