Polski pilzner jak św. Graal?Piwa rzemieślnicze powrotem do słowiańskich korzeni
Cenimy IPA, AIPA, czy portera bałtyckiego, ale brakuje nam dobrego polskiego rzemieślniczego pilsnera. Piwo, a nie wódka jest naszym narodowym alkoholem. Król Bolesław Chrobry witał cesarza Ottona piwem, ale jakim?
TYG0DNIK z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 96
Komentarze (96)
najlepsze
Jan Długosz
Ja to tu tylko przytoczyłem na dowód że "powrót do korzeni" i "pilzner" w przypadku naszego kraju słabo wygląda w tytule.
A dobrego pilsa można kupić w Polsce już za około 4 zł, polecam Miłosław Pilzner z browaru Fortuna. Oczywiście że średniowieczne piwo było czymś zupełnie innym niż dzisiejsze, i właśnie dlatego ten tytuł znaleziska tak dziwnie dla mnie
Miód pitny to prawdopodobnie najstarszy alkohol świata. Najstarszy znaleziono sprzed 9 tys. lat (Chiny), znany był w Babilonie, Egipcie, Indiach, Rzymie, Grecji, (został zastąpiony winem, gdy rozpowszechniły się winnice), był bardzo popularny u ludów germańskich. Słowianie znali go prawdopodobnie również "od zawsze", tak jak i piwo, od czasów wynalezienia rolinictwa.
Ale kompletne dno dziennikarskie. To już małe internetowe wydawnictwa znają pisownię słowa "warzyć". .
Czego innego można było spodziewac się po SzamboTV...
#!$%@?, miody były drogie i nie tak dostępne. To właśnie piwo było masowe. Również dla dzieci.
Tyś widział Galla Anonima, chyba w TVP. Zacytowałeś Ibn Jakuba z X wieku, Gall pisał w wieku XII i pisał o "beczułce dobrze sfermentowanego piwa" na postrzyżynach u Piasta. Piwo pełniło rolę dzisiejszej wody mineralnej lub napojów gazowanych. Gaszono nim pragnienie i popijano jedzenie (miało 2-3%). Miód i wino były bardziej elitarne, droższe i przeznaczone na imprezy.
Tu nalane własnie:)
Jakość tego artykułu nie przestaje mnie zaskakiwać. Skąd ta dziennikarzyna wzięła info, że Słowacy mają dobre piwo? Bo język podobny do czeskiego? XD
Tak - Czesi robią najlepsze pilsy na świecie (mowa o małych browarach, typu Rychnov, Dobrouszka, nie koncerniakach!).
Nie - Słowacy nie robią. Słowacy robią dobre destalaty owocowe, wina, spirytusy aromatyzowane ziołami, zdobywają też medale w miodach pitnych (medovina).
@pomarancza3000: Co kto lubi, osobiście uważam że najlepsze pilsy robią Niemcy. Czeskie jak na mój gust są nieco zbyt kwaśne, a ichniejsze chmiele zbyt mocno jadą perfumą. Wolę bardziej goryczkowy i wytrawny styl niemiecki.
A, tak - diacetyl moze się trochę "maślankowo- jogurtowo" kojarzyć, więc "kwaśno" w mózgu :)
Chciałoby się powiedzieć, że @TYG0DNIK znów wrzuca kiepskie artykuły, pełne nieprawdziwych informacji, a w dodatku to wszystko za pieniądze podatników, ale: wywiad jest całkiem niezły. Po prostu opis znaleziska jest