@stefan_pmp: W Norwegii w sklepach coś co jest sprzedawane pod nazwą "chleb" nawet nie leżało koło chleba. Jak kiedyś odwiedzisz Norwegię to się przekonasz, albo spytaj znajomych, którzy byli. Chleb został upieczony na norweskich składnikach a ostateczny przepis ukształtował się metodą prób i błędów. Dla Polaków, którzy na co dzień żyją w Norwegii a chcieliby skosztować czegoś co trochę bardziej przypomina chleb, niż coś co jest sprzedawane pod nazwą chleb w
A ten zakwas żytni też tak sobie można kupić w norweskim sklepie? Fajnie, szkoda że u mnie w USA nie ma. Problem z chlebem jest podobny, tyle że da się kupić dobry - jest po porostu dość drogi.
@mbn-pl: Jeśli chodzi o zakwas to składa się on z wody i mąki oraz bakterii chlebowych. Jeśli chcesz wyhodować od zera to mieszasz na początku 100 gram mąki grubomielonej żytniej ze 100ml wody (ma być konsystencja śmietany/jogurty) a potem codziennie wywalasz z tego połowę uzupełniając taką samą ilością świeżej mąki i wody. Powtarzasz czynność przez minimum 2-3 tygodnie.
Komentarze (11)
najlepsze