@XpedobearX mnie to bawi, że u nich okrągły placek z pomidorami urasta do rangi dzieła sztuki, a posmaruj go jakimś sosem zamiast skropić oliwką to jakbyś plunął Włochowi w twarz :) tak jakby to była nasza wina, że żaden Włoch nie wpadł na pomysł zrobienia sosu czosnkowego ( ͡º͜ʖ͡º)
@MG78: Zauważyłem właśnie dlatego trzymaj się wyższego klatkażu na całym materiale. Przy materiałach ty[pu vlogowanie w kuchni u jedzeniu kombinowanie z cinematic look jest naprawdę zbędne i tylko psuje materiał ze względu na flickering klatek. Ponadto zyskasz na ostrości.
Kiedy kilka lat temu poznałem ten przepis, robię sos boloński tylko w ten sposób. Mam kilka uwag ( ͡°͜ʖ͡°) Po 1. Do przygotowania powinno się używać patelni, ponieważ ma większą powierzchnie parowania. Jest to ważne gdyż...: Po 2. Warzywa gdy się usmażą odsuwamy na brzeg patelni, a w środek wrzucamy mięso po trochu tak żeby zdążyło odparować zanim damy kolejną porcję. Jest to bardzo ważne, bo
@lukasz_: Dodałem w opisie. W filmie powiedziałem, że oryginalnie używane było wino białe, ale to błąd, sprawdziłem sobie jeszcze raz przepiz z Accademia Italiana della Cucina i widnieje tam wino czerwone. Nie wiem skąd ten błąd u mnie bo jak dziś pamiętam jak kilka lat temu sprawdzałem ten przepis i sam się dziwiłem, że do wołowiny białe wino. Chyba jakiś Efekt Mandeli ( ͡°͜ʖ͡°) bo
Komentarze (166)
najlepsze
Po 1. Do przygotowania powinno się używać patelni, ponieważ ma większą powierzchnie parowania. Jest to ważne gdyż...:
Po 2. Warzywa gdy się usmażą odsuwamy na brzeg patelni, a w środek wrzucamy mięso po trochu tak żeby zdążyło odparować zanim damy kolejną porcję. Jest to bardzo ważne, bo
Przepis jak zawsze prawilny.
Jedna uwaga językowa. Oliwa, nie "oliwa z oliwek".
Obaj się mylicie, żaden z Was nie ma racji ;)
Oficjalny przepis zarejestrowany w Izbie Handlowej w Bolonii (i oficjalna www miasta Bolonia) podaje białe:
https://www.bolognawelcome.com/en/other/other/ragu-alla-bolognese-2