Dodawanie filmów z Youtube na Wykopie (nie reddit, nie joe monster, nie demotywatory) nie działa, ale poprosiłem @strodam (nie @wudwaka, nie @Lorenzo_von_Matterhorn) bo widziałem, że mu działa i dodał i jest.
@MG78 jak dla mnie to najbardziej legitny jest ten przepis https://youtu.be/KSIrBt6G5yQ :) Ogólnie jeśli chodzi o Gennaro Contaldo to polecam mocno jeśli chodzi o włoską kuchnię.
@Creativesense: @ZielonyZwyboru: Gennaro sam kiedys mowil przy okazji jakiegos dania, ze we Wloszech nie ma czesto jednej prawilnej wersji jakiegos dania i czesto w jednym miescie sa rozne szkoly przygotowania, nie mowiac juz o calych regionach. Swoja droga - oni zawsze tam smaza na oliwe z oliwek, czesto jeszcze dodaja ze ma byc extra virgin - ona ma temp dymienia jakos 175°C chyba. Nigdy tego nie rozumialem, ale
Włosi kręcą bekę z głupich Jankesów, co do ciężkiego mięsnego sosu dają cienkie nitki spaghetti i nie potrafią tego zjeść jak ludzie, bo spada im ze sztućców i chlapie. A już zupełnie nie mogą się nadziwić, że ta bezsensowna wersja przyjęła się na świecie – jak można się tak męczyć i psuć sobie całą przyjemność? XD
Ragu bolognese miałem przyjemność jeść w Bolonii i szczerze polecam. Zresztą cała kuchnia tego regionu jest
@XpedobearX: O tak, Bolonia jest wspaniała. Florencja jeszcze wspanialsza, centrum miasta to jedno wielkie cacuszko i na każdym kroku coś pięknego, tylko jest kłopot z zaparkowaniem samochodu. San Marino też w sam raz na dzień zwiedzania i piękne widoczki już po trasie. A znowu w Modenie jest Ferrari i Lamborghini ze swoimi muzeami. Jakbyś jechał samochodem, to weź sporo monet eurowych na autostradę. Wrzuca się do koszyczka na bramce i automat
Ja często używam makaronu rigatoni, też ładnie przyjmuję sos ;) Generalnie polecam spróbować makaronów Riscossa (w każdym Auchanie dostępne), jak dla mnie to makarony nr 1 ;)
@AppleDash: ja lubię łopatkę albo udziec ale jak masz jakieś "resztki" z innych części to też można dodać.
We Włoszech dawniej do tego dania wykorzystywało się też już trochę podstarzałe bydło więc prawdopodobnie czego byś nie użył będzie lepsze. Długie gotowanie i mleko miało zmiękczyć to mięso.
Z zagranicznych kanałów kulinarnych podłapałem dodanie do sosu bolońskiego zmielonej wątróbki. Nie czuć jej smaku w sosie, ale nadaje mu mocno mięsnego smaku ( ͡°͜ʖ͡°)
@lolimorph ja akurat pomijam ten składnik ale co kto lubi. Wiem że jeśli kucharz jego kalibru coś robi w kuchni to wiedz że warto spróbować, dzięki takim modyfikacjom i eksperymentom mamy tą różnorodność kulinarną. Popatrz co przyniósł przypadek, spotkanie parówki i bagiety czosnkowej w piekarniku...
Komentarze (166)
najlepsze
Ciekawe co to za błąd xD
https://youtu.be/KSIrBt6G5yQ :) Ogólnie jeśli chodzi o Gennaro Contaldo to polecam mocno jeśli chodzi o włoską kuchnię.
Ragu bolognese miałem przyjemność jeść w Bolonii i szczerze polecam. Zresztą cała kuchnia tego regionu jest
Jakbyś jechał samochodem, to weź sporo monet eurowych na autostradę. Wrzuca się do koszyczka na bramce i automat
Rigatoni są fantastyczne. I mają zastosowanie nie tylko w kuchni (#pdk dla boomerów). Moje ulubione obok tagliatelle :)
We Włoszech dawniej do tego dania wykorzystywało się też już trochę podstarzałe bydło więc prawdopodobnie czego byś nie użył będzie lepsze. Długie gotowanie i mleko miało zmiękczyć to mięso.
https://youtu.be/V5WR-K0zJYs