Mlekowita, robisz to dobrze!
tl;dr: Kupiłem serek topiony, który zamiast stałej konsystencji, był płynny. Mlekovita sprawdziła zapisy z kamer, oraz przetestowała organoleptycznie próbki produktu i w ramach zadośćuczynienia wysłała mi to co na zdjęciu.Wersja dłuższa. Czaicie, że oni mają kamery cctv na produkcji i nagrywają wszystko? I mogą odtworzyć dowolny etap produkcji dowolnego dnia? Ale to jeszcze nic, oni przechowują próbki produktów danej partii i w razie reklamacji, testują je ponownie i nawet kosztują. Poniżej korespondencja z miłą Panią Żanetą (odpowiedź Mlekovity):
"Po informacji od Pana prześledziliśmy zapisy z procesu produkcji i pakowania w/w partii sera. W wyniku analizy zapisów z produkcji i pakowania nie stwierdziliśmy nieprawidłowości. Proces produkcji przebiegał bez zakłóceń. Dodatkowo ser z próby przechowalniczej pozostawiony w Laboratorium SM Mlekovita został poddany badaniom organoleptycznym. Podczas oceny nie stwierdzono nieprawidłowości tj. wygląd sera prawidłowy, konsystencja prawidłowa – smarowna, smak i zapach charakterystyczny dla smaku sera topiony Mazowiecki z papryką. Jednocześnie chcemy podkreślić, że podczas produkcji Sera topiony Mazowiecki z papryką 100g prowadzone są szczegółowe badania organoleptyczne: wygląd, smak, zapach, barwa i konsystencja. Badania te są wykonywane z każdej produkowanej partii sera. Przeprowadzone badania potwierdzają, że produkt Ser topiony Mazowiecki z papryką 100g oznaczonego terminem przydatności do spożycia 07.08.2020, dopuszczony do obrotu handlowego jest produktem prawidłowej jakości."
Komentarze (194)
najlepsze
- Monitorują cały proces produkcji i są w stanie stwierdzić uchybienia w procesie
- Nie stwierdzili uchybień
- Pewnie sprawę #!$%@?ł sklep lub transport, złe przechowywanie
- Mimo tego dali rekompensatę (wporzo!, ale...)
- Zaraz zleci się januszerka, która domaga się rekompensaty za swój ser, mimo że w produkcji nie znaleziono uchybień xD
sery (mleko, sól, kultury bakterii, barwnik: annato)
woda
masło
twaróg
serwatka w proszku
sole emulgujące: E 450, E 451
papryka susz 0,4%
sól
regulator kwasowości: kwas cytrynowy
Wydaje się całkiem spoko skład!
Przeważnie w wyrobach tego typu na pierwszym miejscu jest woda, a sery na drugim lub nawet na trzecim miejscu.
@xniorvox: Mlekovita i Mlekpol to najlepsze firmy. Sam mleko akceptuję tylko z Mlekpolu, czyli Łaciate.
A tak nigdy nie miałem zastrzeżeń.
Sprawa oczywiście załatwiona tak jak powinna. Dziękujemy za opinię, przepraszamy. Tutaj do wypróbowania nasze produkty.
Takie firmy - to ja szanuje.
Pracuje w firmie o wyższej polityce bezpieczeństwa niż opisana spożywka.
Z treści reklamacji nie wynika by ktokolwiek przeglądał zapis z kamer. Podczas produkcji rejestrowany jest przebieg procesu w systemie bądź w raporcie papierowym i jeśli urządzenie uległoby awarii, to w tej sytuacji taka adnotacja powinna być uwzględniona właśnie w raporcie serii, w systemie lub dzienniku urządzenia.
Przypuszczam, że w tej sytuacji sprawdzili raport,
@rekin_stg: Co wykorzystują różni żebracy :)
@zawisza
W fabryce Timkena (łożyska) jeśli przy reklamacji podasz numer partii z pudełka lub cechę naniesiona na łożysku, są w stanie przeslwdzic cały tok produkcji, łącznie z wydobyciem rudy żelaza z której pozyskano stal do tego konkretnego zamówienia.
Btw: od złożenia zamówienia na wydobycie rudy, do momentu jak łożysko opuści zakład, mijają dwa lata.
@kotek_terrorysta: Coraz częściej tak jest, w automotive od dawna rejestrują który operator przykręcił którą śrubkę, z jakim momentem, czy musiał coś poprawiać, na koniec grawer lub naklejka na danej części i w razie czego
Kilka lat temu kupiliście Spółdzielnie Mleczarską w Sanoku, która produkowała swoje jogurty, sery, kefiry itp. Takie z krową na opakowaniu. Zamieniliście ich serki ziarniste, jedyne w swoim rodzaju, w przepotężne gówn. Nie wiem jak z resztą, ale to co się stało z serkami to totalna porażka. Zmiana receptury, składników, nie wiem. Latami ten serek był przepyszny, niepowtarzalny. To nie była kolejna kopia Piątnicy czy całej reszty,.
Kupiłem wtedy 2 opakowania i w obu to samo. Dopiero po 3 tygodniach przełamałem się by spróbować jeszcze raz i było już ok, ale niesmak po tamtym "płynie" pozostał :/