Chrupiący domowy chleb - prosty przepis
przepis na bardzo łatwy w wykonaniu domowy chleb, przepis może się przydać w czasie kiedy mamy ograniczać wizyty w sklepie
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 160
przepis na bardzo łatwy w wykonaniu domowy chleb, przepis może się przydać w czasie kiedy mamy ograniczać wizyty w sklepie
Komentarze (160)
najlepsze
Przepyszny <3 Pozdro Bonkol ;D
źródło: comment_15845464717AATfgHZMMjTUAyP4lRCDD.jpg
PobierzJuż myślałem, że będzie tydzień robienia zakwasu, dwa dni czekania aż wyrośnie, sól koniecznie z Wieliczki, a mąka najlepiej z własnej pszenicy.
Chleb żytni razowy na zakwasie
Składniki:
• 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
• 500 g mąki żytniej typ 720-750
• 3 szklanki ciepłej wody (najlepiej filtrowanej)
• zakwas żytni 200 – 300 g
• dodatkowo szklanka pestek słonecznika, dyni, siemienia lnianego lub innego dodatku
Zakwas:
Tydzień wcześniej zaczynamy hodować zakwas. Składniki podane wyżej nie obejmują tych użytych do wyhodowania zakwasu. Ze 150