Tego nie powiedzą ci producenci ryżu!
Jeśli często gotujesz ryż lub kaszę w foliowych woreczkach, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem.
kristiang z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 61
- Odpowiedz
Jeśli często gotujesz ryż lub kaszę w foliowych woreczkach, koniecznie zapoznaj się z tym artykułem.
kristiang z
Komentarze (61)
najlepsze
żaden bullshiet tylko praktyka, w dodatku czasy gotowania są diametralnie różne dla różnych odmian, a nawet producentów ryżu, i nie mówię tutaj o tak skrajnej różnicy ryż niepolerowany/brązowy a biały. Widać mało masz doświadczeń z różnymi sortami ryżu, gdyby to było takie proste to by ludzie nie mieli tylu problemów z jego gotowaniem.
moczenie plastikowej butelki w wodzie o temperaturze 100 stopni przez 24 godziny powodowało wydobycie 7.67 nanograma BFA na mililitr wody, czyli 7.67 mikrograma na litr
wg tego: https://www2.mst.dk/Udgiv/publications/2015/05/978-87-93352-24-7.pdf to 5-15 mikrograma na litr, przy czym jedna butelka miała 40 ug/L, #!$%@? weźmy to. pewnie torebki do ryżu są robione z najtańszej chińszczyzny.
ile ten ryż gotujecie, 30 minut? to podzielcie sobie przez ~50, 800 nanogramów na litr, pewnie nawet
I nadal nie wychodzi z tego nic...
LINK
I musisz pilnować i mieczać a woreczek wrzucasz i to wszystko.
Z drugiej strony kolega wyżej wrzucił link do badań w UK według których należy gotować w proporcjach 6:1 co pozwala na pozbycie się 45% arsenu.