Świeże i pachnące bułeczki prosto z pieca? Te w markecie to mrożona masa
Część z kupowanych przez nas chlebów i bułek wyprodukowano z ciasta głęboko mrożonego. Tego typu pieczywo jest dostępne praktycznie we wszystkich marketach. Mówi się, że jest ono niezdrowe, nieświeże, pełne konserwantów czy barwników, ponieważ wcześniej je zamrożono.
poradnik_zdrowie z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 275
- Odpowiedz
Komentarze (275)
najlepsze
Chleb słonecznikowy Chleb żytnio-pszenny z nasionami słonecznika 500g:
Mąka żytnia 37%, woda, mąka pszenna 16%, nasiona słonecznika 12%, drożdże, sól, palony słód jęczmienny, olej rzepakowy.
Wyprodukowano na naturalnym zakwasie.
Mrożenie daje właśnie szansę na najlepsze pieczywo w takim miejscu.
@GokuMK: Niektóre da się zjeść, ale ogólnie krojone i zapakowane pieczywo zwykle smakuje gorzej. Nie wiem, moze szybciej się utlenia, traci zapach/smak przez to że krojone?
@GokuMK: nie jestem pewna, ale chyba w marketach leżą gdzieś przy pieczywie książeczki ze składem wypieków
Ja nie wiem, cofnelismy się w rozwoju, że ludzie mają obawy przed mrożonymi produktami?
Jak pieczecie chleb w domu,
@GoodPain: Ja takie rzeczy zostawiam półamatorom. Zasadziłem pszenicę i żyto w sypialni. Rośnie elegancko, jak dorośnie, to zrobię żniwa i sam se zrobię prawdziwy chleb.
Czas wykonania w sumie około godziny + czekanie na zakwaszenie ciasta.
Smak - nie ma z czym w markecie porównać. Najlepszy jest od drugiego trzeciego dnia.
Można