Polski Jim Beam 4,5% - Niemiecki 10% Dlaczego?
Taka sytuacja. Pytam się - DLACZEGO!?
Superduper11 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 263
- Odpowiedz
Taka sytuacja. Pytam się - DLACZEGO!?
Superduper11 zWitam Elito Wykopu.
Sorry, że tak od razu robie znalezisko ale nie wytrzymie...
Obserwuję Wykop.pl od nastu lat ale dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować.
Jako typowy piwniczak, przegryw - lubię sobie wypić.
Nie ma nic lepszego, niż w ciągu dnia umilić sobie atomsferę procentami. Na codzień mieszkam w Niemczech, ale okazyjnie wracam do kraju.
Wczoraj byłem w Szczecinie i w Żabce zakupiłem sobie puszkę Jim Beama z Colą. Po kilku łykach poczułem jakbym pił rozwodnioną colę, o procentach nie wspominając. Spojrzałem na puszkę... jak grom z jasnego nieba... 4,5%.
Na początku, wydawało mi się, że mam przeżarte gardło alko i tak zawsze było. Dzisiaj wróciłem do DE i podczas zakupów w Kauflandzie zwróciłem uwagę na procenty w niemieckim Jim Beamie z Colą. Oczywiście miałem rację 10%
Pamiętam afery z proszkami, olejem palmowym itp. ale żeby tak przycinać na alko? No sorry. Kto za to w ogóle odpowiada? Mam nadzieje, że takiej wy*ki nie robią w butelkach 0,7. Nadal jesteśmy rynkiem 2 kategorii?...
Komentarze (263)
najlepsze
EDIT - albo cofam to. TO SPISEQ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentarz usunięty przez moderatora
Wszedzie spisko co nie?
A odpowiedzi sa takie proste...
@paliwoda: Niestety takie czasy. Ludzie w internecie przestali zwracać dużą uwagę do jakości tekstu jaki piszą. A jak ktoś im zwróci uwagę, to uważają go za #!$%@? debila, który traci ich czas i powinien #!$%@?ć jak najprędzej. Niestety.
cydr – jest napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% do 8,5% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na cydr, bez dodatku alkoholu, z możliwością słodzenia jedną lub wieloma substancjami, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1, lub dodania soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego
A somersby to piwo wymieszane z sokiem
Dlatego akcyzę w piwie płacisz od brzeczki, co jest łatwe do policzenia i uzasadnione technologicznie.
@wodzik: Czytamy ustawę:
Art. 93 ust. 3. Podstawą opodatkowania alkoholu etylowego jest liczba hektolitrów alkoholu
etylowego 100% vol. W temperaturze 20°C zawartego w gotowym wyrobie.
(dotyczy destylatów; wyroby powstające w wyniku fermentacji i piwo jako odrębna kategoria mają inne zasady)
1 - na piwo i alkohole do 4.5% - koszt 525 zł rocznie
2 - na wino (4,5% do 18% alkoholu) - koszt 525 zł rocznie
3 - na alkohole mocne - powyżej 18% wartości alkoholu - koszt 2100 zł
- do 4,5 % (plus piwo, nawet jeśli mocniejsze)
- do 18%
- powyżej 18%.
Odpowiedź nasuwa się sama. Piwo może mieć wiecej niż 4,5% i ciągle korzysta z najniższej stawki. Inne napoje nie.
@Matt84: Nie, to jest to samo, po prostu inna nazwa.
Wikipedii możesz przeczytać skład polskiego Sommersby (45% piwa) i dowiedzieć się, że:
"Produkt Somersby dostępny na rynku polskim nie jest cydrem, tylko napojem piwnym sprzedawanym jako „Apple Beer Drink”.
Dostępny w Polsce napój piwny jest wzorowany na znanej na całym świecie marce cydru (jabłecznika) „Somersby” (Apple Cider), który istnieje na rynku od wielu lat (...)".