@trv61866: w naturalnych sokach też jest tyle cukru ¯\_(ツ)_/¯ w mleku 5 gram
Ile cukru mają owoce? Awokado – 1 g. Rabarbar – 1 g. Limonki – 2 g. Cytryny – 2,5 g. Maliny – 4,5 g. Truskawki – 5 g. ... Arbuz – 6 g. Grejpfruty – 7 g. Porzeczki – 7 g. Papaja – 8 g. Nektarynki – 8 g. ... Wiśnie – 8,5 g. Pomarańcze – 9 g.
@Deadlyo: Nie jest tak żle, jeśli to cukier.Najczęściej cukier jest za drogi i zakłady przechodzą na " słodzenie owocami"dodając syrop glukozowo-fruktozowy. To taki mało znany wklad Ameryki w nasze żywienie.
@Deadlyo Sok* nie może mieć dodatku cukru, nie licząc jednego, lub dwóch wyjątkowych (rokietnika i jeszcze czegoś, co mogło mi wylecieć z głowy)
* - o ile faktycznie jest sokiem. Na przykład "sok wielowarzywny" nie jest sokiem mimo nazwy. Tą przypisujemy tylko napój wytworzony z OWOCÓW z odpowiadającymi im cechami organoleptycznymi, lub odtworzony z ich koncentratów.
Fajnie, fajnie, szkoda tylko, że to zmarnowane 2 godziny, skład to przecież coś więcej niż woda i cukier więc wynik jest niedokładny, a można zrobić to w 5 minut, po prostu czytając etykietę.
@Bolszoj: raczej tutaj chodziło o przedstawienie tego w formie jak na filmie. W technikum robiłem ekstrakcję tłuszczów z chipsów, niby też można przeczytać na etykiecie, ale jak się to zobaczy, to całkowicie inne wrażenie ( ͡~ ͜ʖ͡°)
E tam, a ile ma być. 600 ml słodkiego napoju to powiedzmy 2,5-3 szklanki. Jak ktoś słodzi herbę to średnio wrzuca 2 łyżeczki czyli tu by było 5-6 łyzeczek. A w końcu to oranżada a nie herba. Nie wygląda, żeby było dużo więcej, jeśli w ogóle. Dwie łyżeczki cukru w szklance słodkiego napoju. Szkoda czasu.
@krad: Jeśli wrzucasz 2 łyżeczki cukru do niedużej herbaty to masz 8-10 g cukru w 250 ml napoju. W słodkich napojach i sokach producenci stosują mniej więcej 10g cukru na 100 ml, czyli ok. 25g w napoju 250 ml, a więc ponad 2 razy tyle.
@cierpkiezale: ja tam jestem urodzonym adwokatem diabła ;D którą teorie udowodnić, że pokazywanie eksperymentu bez sensu i ew bez wyjaśnienia że na opakowaniu mają podaną taką informacje jest takie nowoczesne?
potem zostaje się amerykańskim naukowcem i na próbce 10 kolegów robi odkrycie że uderzenie młotkiem w palec boli ;D
z 2 strony to takie niby show co ma uświadomić ile tego złego... może komuś na wyobraźnie zadziała
@zielonka18: @MolibdenowyTadeusz: Chciałbym dodać, że prawdziwa epidemia otyłości rozpoczęła się w połowie lat 70. w USA, kiedy na skalę przemysłową zaczęto stosować syrop glukozowo-fruktozowy. Fruktoza jest błędnie oceniana jako produkt zdrowy szczególnie dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Problem jest jednak taki, że fruktoza powoduje stłuszczenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza wątroby, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, wzmaga apetyt itd. Dlatego nie powinno się spożywać słodkich owoców w nadmiarze, a zwłaszcza
Do braku cukrów w codziennej diecie można się przyzwyczaić. Gdy taka abstynencja trwa już dłuższy czas to nagle się okazuje, że słodkie napoje są obrzydliwie słodkie, a próchnica nie wyżera już tak zębów jak kiedyś (⌐͡■͜ʖ͡■)
Komentarze (230)
najlepsze
Złota wartość stosowana i w Kubusiu i w Coca Coli.
Ile cukru mają owoce?
Awokado – 1 g. Rabarbar – 1 g. Limonki – 2 g. Cytryny – 2,5 g. Maliny – 4,5 g. Truskawki – 5 g. ...
Arbuz – 6 g. Grejpfruty – 7 g. Porzeczki – 7 g. Papaja – 8 g. Nektarynki – 8 g. ...
Wiśnie – 8,5 g. Pomarańcze – 9 g.
źródło: comment_PPSLgXPpfIeu2CCNdP9GVZNS4Jd0XrJW.jpg
PobierzOhydny cukrowy smak, jakbym żarł cukier chochlą do zupy.
Już wolę kupić wodę, albo nalać sobie w kranu i to pić, lepiej na tym wychodzę i finansowo i zdrowotnie
Nie jest tak żle, jeśli to cukier.Najczęściej cukier jest za drogi i zakłady przechodzą na " słodzenie owocami"dodając syrop glukozowo-fruktozowy. To taki mało znany wklad Ameryki w nasze żywienie.
* - o ile faktycznie jest sokiem. Na przykład "sok wielowarzywny" nie jest sokiem mimo nazwy. Tą przypisujemy tylko napój wytworzony z OWOCÓW z odpowiadającymi im cechami organoleptycznymi, lub odtworzony z ich koncentratów.
źródło: comment_oXRU3FFy66NwX5HTZ1dOmy9Pi9sKWKtD.jpg
Pobierzbez odparowywania mógł z opisu na opakowania odważyć ile trzeba ;D
swoja droga ostatnio w domu oglądałem z synem i w sumie cola ma mniej cukru niż soki czy jogurty ;D
potem zostaje się amerykańskim naukowcem i na próbce 10 kolegów robi odkrycie że uderzenie młotkiem w palec boli ;D
z 2 strony to takie niby show co ma uświadomić ile tego złego... może komuś na wyobraźnie zadziała
tak czy inaczej naukowiec
Soki i słodkie napoje to główna przyczyna nadwagi i otyłości.