Krótki napiszę. Litr spirytusu, litr soku z cytryny. 300 gramów cukru i pół litra wody w której trzeba rozpuścić cukier. Zetrzeć skórkę z połowy cytryn. Cytryn na litr soku wychodzi 5kg. Wszystko ze sobą wymieszać w dużym słoju. Pozostawić na 3 do 5 dni. Po tym czasie przecedzić przez kilka werstw gazy. Rozlać do butelek. Koniec. Po tym czasie już nadaje się do spożycia. Spirytusu już nie czuć. Najlepsza i najszybsza cytrynówka
Ojciec mojego kumpla robi taką cytrynowkę. Kumpel ostatnio się hajtał i zostało mu parę butelek po weselu. Jak ostatnio się spotkaliśmy to najpierw zrobiliśmy jedna butelkę, a że nam strasznie smakowała, to zaczęliśmy drugą. Potem zaczęliśmy trzecią. Dalej nie pamiętam. Cytrynówka jest super, nie polecam.
@gumis112211 Jako ekspert od cytrynówki, ice'ówki, kukułkuwki i wiśniówki doceniam przepis bo mam podobny. Jednak dam Ci mały lifehack - w 2 przepisie zamiast noży do oddzielania białego miąższu od skórki spróbuj użyć cienkiej względnie ostrej małej łyżeczki i ruchem kołowym oddzielisz to bardzo szybko.
Lifehack numer 2: cytryny rolujemy przed ich wyciśnięciem, jeżeli mamy możliwość wyparzamy skórki we wrzątku maksymalnie 1-2minuty w celi usunięcia szkodliwych substancji na skórce od cytryn oraz
@gumis112211: Nie wpadłeś na to, żeby najpierw ściąć skórkę, a potem wycisnąć sok? Przecież jakby mi ktoś kazał obierać wyciśnięte cytryny to bym go chyba wyśmiał. A do zestów polecam zester.
Żołnierze przed uzbrojeniem :) nikt z tą armią jeszcze nie wygrał % :) Od jakiegos czasu do cytrynowki uzywam tylko tych butelek po dobrym piwku z idealnym zamknieciem :) Polecam bo nie szkoda zadnej butelki ktora z wami juz nie wraca do domu ze spotkan towarzyskich gdzie czestujecie znajomych swoim trunkiem :) !!
Ja osobiście nie zgłębiłem jeszcze tajników tej szlachetnej sztuki warzenia leczniczych kordiałów gdyż... nie muszę. Mój tatko złapał bakcyla jakoś 10-15 lat temu. Teraz śmiejemy się z matką ze Panoramix to przy nim #!$%@?. Do kompletu bezcennych skilli dobrał sobie jeszcze wędzenie mięsiwa także lepszych zainteresowań sobie jak dla mnie na starość nie mógł znaleźć. Nie pamiętam kiedy piłem sklepowe berbeluchy a i zakąsić zawsze jest czym :) Ja jestem zaledwie na
@jc-denton no to dobrze że zrezygnowales. So tego trzeba jednak mieć trochę silnej woli. Ja tam robię, ale pije rzadko. I takim sposobem mam z wesela jeszcze 2 kartony wódki, jakieś 200l swojego wina, nalewki. Myślę że przez rok bym tego wszystkiego nie wypił co u mnie stoi
Komentarze (127)
najlepsze
300 gramów cukru i pół litra wody w której trzeba rozpuścić cukier. Zetrzeć skórkę z połowy cytryn. Cytryn na litr soku wychodzi 5kg. Wszystko ze sobą wymieszać w dużym słoju. Pozostawić na 3 do 5 dni. Po tym czasie przecedzić przez kilka werstw gazy. Rozlać do butelek. Koniec.
Po tym czasie już nadaje się do spożycia. Spirytusu już nie czuć. Najlepsza i najszybsza cytrynówka
Jako ekspert od cytrynówki, ice'ówki, kukułkuwki i wiśniówki doceniam przepis bo mam podobny.
Jednak dam Ci mały lifehack - w 2 przepisie zamiast noży do oddzielania białego miąższu od skórki spróbuj użyć cienkiej względnie ostrej małej łyżeczki i ruchem kołowym oddzielisz to bardzo szybko.
Lifehack numer 2: cytryny rolujemy przed ich wyciśnięciem, jeżeli mamy możliwość wyparzamy skórki we wrzątku maksymalnie 1-2minuty w celi usunięcia szkodliwych substancji na skórce od cytryn oraz
(aż ciężko to wypowiedzieć :P )
tak myślałem, żeby zrobić taki miniporadnik akademickich trunków i dorzucić trochę anegdot gdy w akademiku nie było jeszcze szybkiego internetu :)
jak znajdę czas to w styczniu coś wrzucę, przypomnijcie się w następnym tygodniu!
Dlaczego w ogóle najpierw je wyciskasz, a potem ścinasz skórki?
Od jakiegos czasu do cytrynowki uzywam tylko tych butelek po dobrym piwku z idealnym zamknieciem :) Polecam bo nie szkoda zadnej butelki ktora z wami juz nie wraca do domu ze spotkan towarzyskich gdzie czestujecie znajomych swoim trunkiem :) !!
mój faworyt ;)
A jeszcze ten obraz w tle pokaż ( ͡º ͜ʖ͡º)