Nalewki z miodu i cytryn.
Jak zrobić bardzo dobre nalewki w domowym zaciszu - krótka fotorelacja. +18 bo alkohol
gumis112211 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 127
- Odpowiedz
Jak zrobić bardzo dobre nalewki w domowym zaciszu - krótka fotorelacja. +18 bo alkohol
gumis112211 z
Komentarze (127)
najlepsze
300 gramów cukru i pół litra wody w której trzeba rozpuścić cukier. Zetrzeć skórkę z połowy cytryn. Cytryn na litr soku wychodzi 5kg. Wszystko ze sobą wymieszać w dużym słoju. Pozostawić na 3 do 5 dni. Po tym czasie przecedzić przez kilka werstw gazy. Rozlać do butelek. Koniec.
Po tym czasie już nadaje się do spożycia. Spirytusu już nie czuć. Najlepsza i najszybsza cytrynówka
Jako ekspert od cytrynówki, ice'ówki, kukułkuwki i wiśniówki doceniam przepis bo mam podobny.
Jednak dam Ci mały lifehack - w 2 przepisie zamiast noży do oddzielania białego miąższu od skórki spróbuj użyć cienkiej względnie ostrej małej łyżeczki i ruchem kołowym oddzielisz to bardzo szybko.
Lifehack numer 2: cytryny rolujemy przed ich wyciśnięciem, jeżeli mamy możliwość wyparzamy skórki we wrzątku maksymalnie 1-2minuty w celi usunięcia szkodliwych substancji na skórce od cytryn oraz zmiękczenia cytryn w celu większej wydajności przy wyciskaniu soku i łatwiej odejdzie gorzki biały miąższ.
(aż ciężko to wypowiedzieć :P )
tak myślałem, żeby zrobić taki miniporadnik akademickich trunków i dorzucić trochę anegdot gdy w akademiku nie było jeszcze szybkiego internetu :)
jak znajdę czas to w styczniu coś wrzucę, przypomnijcie się w następnym tygodniu!
Dlaczego w ogóle najpierw je wyciskasz, a potem ścinasz skórki?
Od jakiegos czasu do cytrynowki uzywam tylko tych butelek po dobrym piwku z idealnym zamknieciem :) Polecam bo nie szkoda zadnej butelki ktora z wami juz nie wraca do domu ze spotkan towarzyskich gdzie czestujecie znajomych swoim trunkiem :) !!
mój faworyt ;)
A jeszcze ten obraz w tle pokaż ( ͡º ͜ʖ͡º)