#!$%@? kolejni spece co widza po raz pierwszy dym z komina innego niz opalanego piecem gazowym xD. Na moje oko to dym z mokrego drewna ale wykopki wiedza lepiej ze to na pewno smieci xD Smieciami to pali moze ze 2 % bo to nie ma zadnej wartosci opalowej
To nie tak. Mój ojciec też tak pali i nie daję już rady mu tłumaczyć, pokazywać i udowadniać że jego palenie mało że jest dymiące i gryzące w oczy, sąsiedzi co chwila wołają miejskich żeby sprawdzili czym pali, to mało efektywne, bo na piecu w porywach 40 i 18 w domu. Po prostu #!$%@? węgla i przydusza dopływ tlenu i kurłaaa, cały dzień się poli! #!$%@? że się dwa wiadra skoksowanego niedopalonego
nie spala, ch@# że na chacie zimno, nawet woda się nie nagrzewa w boilerze na tyle żeby jaja umyć dobrze. Nie wytłumaczysz. On wie lepiej i ch@#
@sambadi87: Straż miejska powinna przypierdzielić zakaz palenia i zdjąć go dopiero po obowiązkowym kursie, tak jak to jest po przekroczeniu punktów na prawo jazdy.
Ewidentnie węgiel lub pochodna ( miał , eko groszek itp) Taki żółty dym to jest efektem za małej ilości powietrza dla poprawnego procesu spalania wysokokalorycznego opału. Gwarantuję że w takiej sytuacji otwarcie drzwiczek w piecu grozi przypaleniem brwi ze spektakularnym mini wybuchem.
Wiele lat temu z mojego komina też leciał czasami taki dym. Miałem wtedy zwykły piec i działo się tak podczas rozpalania pieca od zera (zimny piec). Używałem wyłącznie drewna i węgla. Korzystałem ze spalania górnego, a czasami dolnego. Dymu było i tak i tak dużo w kominie. Po łapnięciu przez piec odpowiedniej temperatury taki dym znikał, bo przymykało się dopływ powietrza i palenisko się uspakajało. Od 5 lat korzystam z pieca automatycznego
@av18: Podobnie jak pellet - palenisko dostaje tyle ile potrzeba aby się czytso paliło a nie tliło. Ale jak masz to palenisko zawalone popiołem to czasami przy rozpalaniu podajnik podaje a ognia nie ma, w końcu zaczyna się ta większa niż zwykle masa tlić - i z komina siwo nawet na pellecie. Więc więcej zależy od sposobu niż od samego paliwa - nawet miał w przystosowanym do tego piecu można czysto
@bambus94: pali weglem tylko piec kopciuch. Nasypał pełno, rozpalił od dołu i taki efekt, póki wegiel nie osiagnie pewnej temperatury. Ewentualnie juz na wypalony zar zasypał piec od nowa i sytuacja jak wyżej- zanim ten świezy wegiel sie nie rozgrzeje i nie odgazuje to tak kopci. Żeby wegiel nie kopcił nalezy go spalac od góry albo małymi porcjami, jak to robia piece z podajnikiem. Palony od dołu zawsze dymi. Im wieksza
Taki dym leci jak rozpala się trocinami i za dużo się ich nasypie. Sam tak miałem jak nasypałem za dużo i podpaliłem od dołu. Nikt tak na prawdę nie jest w stanie ocenić po dymie czym jest palone, można mieć świetny opał i nieumiejętnie palić i będzie dymiło się gorzej niż na tym filmiku
Jak dla mnie to dym węglowy. Ktoś wrzucił na żar kilka szufli miału i stąd ten efekt. Ludzie myślą, że jak dym kolorowy to jakieś ultra toksyny muszą palić jak w bajkach
@kobiaszu: daj spokój! Wykopki lubią o sobie myśleć jako o elicie intelektualnej ale to takie same kołtuństwo jak stare baby z pierwszej lepszej parafii!
Ciężko stwierdzić, jeżeli pali syfem, to na SM. Jeżeli pali węglem, to znaczy, że źle to robi. Mokry, świeży (zimny) węgiel tak dymi. Do tego piec bez podajnika i mamy taki papieski dym.
Jak paru takich w ciągu dnia zrobi taką akcje, to w okolicy jest atmosfera aż w oczy szczypie. Dlaczego tak to wygląda? Nie można od wszystkich wymagać, że będą się znali na każdym aspekcie życia w 100%, a takie
@Thornilav: nie do końca rozumiem twoją wypowiedź.Piszesz że dofinansowanie dzieci 6kpln rocznie to :#!$%@? kasy na denne socjalne.Ale już dawanie kasy właścicielowi domu jednorodzinnego w wysokości 40kpln już rozdawaniem nie jest.Pragnę zwrócić Ci uwagę że największymi kopciuchami nie są domki jedno\wielorodzinne tylko kamienice.Najemcy tych lokali nie ocieplą swoich budynków a właściciel czyli miasto ma to gdzieś.
Komentarze (236)
najlepsze
@sambadi87: Straż miejska powinna przypierdzielić zakaz palenia i zdjąć go dopiero po obowiązkowym kursie, tak jak to jest po przekroczeniu punktów na prawo jazdy.
Od 5 lat korzystam z pieca automatycznego
tylko piec kopciuch.
Nasypał pełno, rozpalił od dołu i taki efekt, póki wegiel nie osiagnie pewnej temperatury.
Ewentualnie juz na wypalony zar zasypał piec od nowa i sytuacja jak wyżej- zanim ten świezy wegiel sie nie rozgrzeje i nie odgazuje to tak kopci.
Żeby wegiel nie kopcił nalezy go spalac od góry albo małymi porcjami, jak to robia piece z podajnikiem.
Palony od dołu zawsze dymi. Im wieksza
źródło: comment_0WbJRiQJ1QeuwI9NqGZF5AktQCU4Mf84.jpg
PobierzJak paru takich w ciągu dnia zrobi taką akcje, to w okolicy jest atmosfera aż w oczy szczypie. Dlaczego tak to wygląda? Nie można od wszystkich wymagać, że będą się znali na każdym aspekcie życia w 100%, a takie