Przeprowadzone na aż 400 tysiącach dorosłych osób badania przyniosły bardzo ciekawe wyniki. Jedzenie jajek naprawdę pomaga utrzymać zdrowie układu krążenia.
Moja mama (taka typowa grażyna) jak widziała, że jem jajecznice z 5 jaj to od razu mnie atakowała, że cholesterol i MAKSYMALNIE 2 jaja na tydzień można!!! Bo #!$%@? 30 lat temu ktoś powiedział, że cholesterol jest nie zdrowy to tak jej sie wydaje do dzisiaj, że nie wolno jaj i #!$%@?.
@Clefairy: tak, pewnie kolejne badanie przeprowadzone na osobach jedzących śmieciowe jedzenie zwiększające cholesterol + jajko i osobach jedzących śmieciowe jedzenie zwiększające cholesterol, bez jajka
Jeszcze nie tak dawno lekarze przestrzegali przed jedzeniem jajek, bo zawierają cholesterol, który wtedy był uosobieniem wszystkiego co złe i walczył w tej dziedzinie o palmę pierwszeństwa z tłuszczem.
Teraz okazuje się że i jajka są zdrowe i wiele tłuszczów też jest zdrowych i nie należy ograniczać ich spożywania. Ciekawe co "odkryją" następnego.
Problem jest taki że na podstawie tej fałszywej tezy wychowało się przynajmniej jedno pokolenie ludzi. Teraz wytłumacz mi, na jakiej zasadzie ja mam uwierzyć w kolejną naukową czy medyczną tezę? Właśnie dlatego patrzę teraz przez palce na te wszystkie naukowe nowinki. Jedyny dział nauki któremu ufam w 100% to nauki związane z inżynierią, a jeszcze ogólniej nauki ścisłe. Tam następuje od razu weryfikacja tezy
Nie słuchajcie dietetyków. Oni śpiewają jak im firmy spożywcze i farmaceutyczne pogrywają. Jeść trzeba wszystko co nam smakuje, ale z umiarem. Złoty środek!
@gps: Racja, wiele zaleceń spożywczych czy zdrowotnych idzie w parze z jakimś interesem, śmiesznie patrzeć jak niektóre zalecenia zmieniają się na przestrzeni lat. Jednak odnośnie jedzenia wszystkiego co smakuje, to sprawdzało się kiedyś kiedy jedzenie nie było ładowane cukrem, wzmacniaczami smaku i innymi odkryciami chemii które oszukują zmysły smaku i powonienia, nawet zwierzaki się na to nabierają. Trzeba czytać etykiety, kupować produkty o jak najmniej złożonym składzie i bez powyższych dodatków,
Nie słuchajcie dietetyków. Oni śpiewają jak im firmy spożywcze i farmaceutyczne pogrywają. Jeść trzeba wszystko co nam smakuje, ale z umiarem. Złoty środek!
@gps: Może napiszesz książkę: "banał na każdy dzień". Z umiarem, złoty środek... Cenne rady, z których nic nie wynika.
Komentarze (69)
najlepsze
2. 2 tygodniowo a 1 dziennie to troche różnica
Teraz okazuje się że i jajka są zdrowe i wiele tłuszczów też jest zdrowych i nie należy ograniczać ich spożywania. Ciekawe co "odkryją" następnego.
Problem jest taki że na podstawie tej fałszywej tezy wychowało się przynajmniej jedno pokolenie ludzi.
Teraz wytłumacz mi, na jakiej zasadzie ja mam uwierzyć w kolejną naukową czy medyczną tezę?
Właśnie dlatego patrzę teraz przez palce na te wszystkie naukowe nowinki.
Jedyny dział nauki któremu ufam w 100% to nauki związane z inżynierią, a jeszcze ogólniej nauki ścisłe. Tam następuje od razu weryfikacja tezy
@gps:
Może napiszesz książkę: "banał na każdy dzień". Z umiarem, złoty środek... Cenne rady, z których nic nie wynika.