Jaki debilny ranking. Oliwa na 17 miejscu xD boże widzisz i nie grzmisz. Fakt nasycenia tłuszczu nie jest jednoznacznie negatywny. Jest tyle czynników, że takie #!$%@? rankingi można tylko wyśmiać.
@TadeuszRejtan: Jeszcze przez długi czas będziemy odczuwać skutki tego pseudonaukowego pierdu sprzed 30 lat który rzekomo powiązał tłuszcze nasycone z chorobami układu krążenia.
Słabe to zestawienie. Bierze pod uwagę różne oleje, o których nikt nie słyszał, a omija niektóre, co są dostępne na co dzień do kupienia z półki. Prawda jest taka, że warto oleje sobie mieszać i używać różnych na zmianę. Wtedy korzystamy z produktów o różnych składach i profilach kwasów.
@matizlob rzepakowy to się do passerati leje. Według tej tabeli wychodzi że lepiej smarować chleb olejem palmowym niż masłem. Idę smażyć jajka od nieszczepionych kur narażonych na ptasią grypę. Biegają u babci i zjadają każdy syf jaki znajdą. Jako tłuszcz użyję smalec też od babci. Gotowany w dużym starym aluminiowym garnku. Po jedzeniu zabije mnie aluminium z garnka, teflon z patelni, morderczy smalec i ptasią grypa.
Komentarze (270)
najlepsze
@szczypior84: Ale czemu to ma być mit? Wystarczy raz usmażyć np. kotlety, by się samemu przekonać, że smażenie na oliwie jest beznadziejnym pomysłem.
Oliwa jest dobra na zimno. Do smażenia się nie nadaje, bo ma niską temperaturę dymienia.
Smalec, można się rozejść. xD
@NooB1980: Ze względu, że kiepsko idzie smarowanie olejem pajdy chleba oraz, że go bardzo łatwo i zdrowo można zrobić w warunkach domowych. xD
Ale najzdrowszy do czego? Sałatek, smażenia, grillowania?
Oprócz tego polecam też olej z otrębów ryżowych (ten akurat jest w zestawieniu).
Komentarz usunięty przez moderatora