Masło zrobione z prawdziwej śmietany bez żadnych dodatków nigdy nie będzie zawierać 80% tłuszczu mlecznego.
Masło zawiera góra 60% tłuszczu a często jeszcze mniej, reszta to jest głównie WODA oraz inne składniki zawarte w mleku.
Niestety prawdziwe masło bez dodatków po wyjęciu z lodówki jest twarde i źle się smaruje - dlatego powstają różne mieszanki, zazwyczaj składają się one w 80%-90% z masła do którego pod ciśnieniem wtłoczono olej roślinny (sam olej
@RonJeremy: komentarz napisałem dlatego, że ta pani na filmie coś kręci.
Nie wiem dlaczego masło z olejem miesza się pod ciśnieniem na zimno, nie ja to wymyśliłem, na pewno są też inne sposoby (może tak szybciej albo można w niższej temperaturze albo ma to potem jakieś szczególne właściwości)
@XuDeI: No niestety. Kiełbasy, wędliny, pieczywo, napoje, soki, mleko i przetwory mleczne, owoce i warzywa (bo zawsze pryskane) są niezdrowe i najlepiej byłoby wytwarzać je we własnym zakresie. Dobrze byłoby mieć własną masarnię, piekarnię, ogród, sad i hodowlę bydła - tylko szkoda, że nikt na to nie ma czasu. W takim wypadku lepiej nic nie jeść. Zresztą, jest 2010 rok i kto wie, czy za kilka lat naukowcom się nie odwidzi
@Nadrill: Patrz na cene oraz czytaj etykiety. Maslo kosztuje swoje i za 3.5zl zawsze licz sie z tym ze kupisz cos podrabianego, z dodatkami roslinnymi.
Pod produktami, kojarzacymi sie z maslem jest spora gama produktow, nizszej jakosci tj. mixy, smietankowe, oselki etc.
Ogolnie unikaj firm produkujacych dla marketow np. Masmal, Olmlek
Finskiego i Irlandzkiego nie kupuje, wole Polskie ;)
Ja kupuję tylko masło w kostce po 4 coś. Nie wiem czy to prawdziwe masło ale jest tak dobre, że mogę jeść chlebek posmarowany tylko nim, nawet bez wędliny etc. Po mixach chce mi się rzygać
Jeśli miałbym fanatycznie dbać o swoje zdrowie to bym musiał od razu zboże sam siać, młyn wybudować, mięso samemu hodować i ubijać, mleko z własnej krowy, chleb tylko z kamiennego pieca.. dajcie spokój, wątpie, by od sklepowego jedzenia ktoś umarł. Może jest mniej smaczne, ale za to nie wymaga pełnej infrastruktury przetwórczej i godzin wolnego czasu by się w nie zaopatrzyć.
ale tu nie chodzi o to,czy mamy odżywiać się zdrowo czy nie. Ot masz wybór i sam wybierasz co chcesz jeść.
Cały kłopot w tym, że jeśli wybiorę, że chcę jeść masło, to chciałbym, żeby mnie producent nie robił w wała i sprzedał mi czyste masło, a nie jakąś maślaną margarynę.
Moja babcia robi masło sama, używając mleka które wydiła od krów. Ale jeśli ja mam to jeść to wolałbym zakopać się pod ziemię, obrzydliwie smakuje i śmierdzi, dziękuje bardzo.
@kedaar: Racja tłuszcze zwierzęce są gorsze niż roślinne, ale masło to co innego.W maśle tłuszcz występuje w postaci zemulgowanej przez co jest bardzo dobrze przyswajalny.Warto też dodać że w tłuszczu 'maślanym' występują wszystkie wit. rozpuszczalne w tłuszczach. Prawdziwe masło jest b.dobre pod względem odżywczym jaki i kulinarnym przez co jest zalecane w diecie osób starszych i dzieci.
Hity
tygodnia
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Komentarze (16)
najlepsze
Masło zawiera góra 60% tłuszczu a często jeszcze mniej, reszta to jest głównie WODA oraz inne składniki zawarte w mleku.
Niestety prawdziwe masło bez dodatków po wyjęciu z lodówki jest twarde i źle się smaruje - dlatego powstają różne mieszanki, zazwyczaj składają się one w 80%-90% z masła do którego pod ciśnieniem wtłoczono olej roślinny (sam olej
Nie wiem dlaczego masło z olejem miesza się pod ciśnieniem na zimno, nie ja to wymyśliłem, na pewno są też inne sposoby (może tak szybciej albo można w niższej temperaturze albo ma to potem jakieś szczególne właściwości)
Pani na filmie twierdzi inaczej.
"do którego pod ciśnieniem wtłoczono olej roślinny"
Po co "pod ciśnieniem". Nie można było wlać i zemulgować przez mieszanie?
ps. ktoś zna prawdziwe masło do kupienia? nazwy proszę.
Pod produktami, kojarzacymi sie z maslem jest spora gama produktow, nizszej jakosci tj. mixy, smietankowe, oselki etc.
Ogolnie unikaj firm produkujacych dla marketow np. Masmal, Olmlek
Finskiego i Irlandzkiego nie kupuje, wole Polskie ;)
http://www.24supermarket.pl/images/maslo_finskie.jpg
ale tu nie chodzi o to,czy mamy odżywiać się zdrowo czy nie. Ot masz wybór i sam wybierasz co chcesz jeść.
Cały kłopot w tym, że jeśli wybiorę, że chcę jeść masło, to chciałbym, żeby mnie producent nie robił w wała i sprzedał mi czyste masło, a nie jakąś maślaną margarynę.