Robię z ojcem lody - AMA

Sezon lodowy w pełni. Nie robię już na cztery fajery jak dawniej, więc chętnie podzielę się swoim know-how ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odpowiem każdemu w miarę możliwości.

- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 292
- Odpowiedz

Sezon lodowy w pełni. Nie robię już na cztery fajery jak dawniej, więc chętnie podzielę się swoim know-how ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odpowiem każdemu w miarę możliwości.

Komentarze (230)
najlepsze
jak macie czas, chęci i pieniądze, to zapraszam do rozkręcenia konkurencyjnego biznesu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@elqjp: dzięki, będzie na czym próbować żeby nie robić tego od razu w ilości 4kg ( ͡° ͜ʖ ͡°)
i może jeszcze ojca wysiudam ( ͡€ ͜ʖ ͡€)
1. Jaka jest przebitka w lodziarni?
2. Po czym najszybciej rozróżnić czy lody są wyrabiane własnoręcznie czy robione masowo?
3. Ile zarabiasz? (pytania nie mogło zabraknąć ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
emulgatory (E471, E472a, E473), substancje zagęszczające (sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma guar, guma tara, karagen), aromaty
jeśli lód ma stać po godzinie, dwóch, ( ͡° ͜ʖ ͡°) to bez tego się nie obejdzie
mleko, śmietana, cukier, czekolada, orzechy, półprodukty, prąd, woda - wszystko w górę, panie
można samemu zrobić i przeznaczyć na to kilka godzin, czy pół dnia, gdzie ci może nie wyjść, albo przejść się do mnie i dostać smacznego loda w minutę
coś za coś
Ile takie lody stoją w chłodni?
jedyne co im wtedy dolega to szron z częstego otwierania zamarażarki
na hasło "a czy nie ma lodów o smaku rogali?" gała gratis ( ͡° ͜ʖ ͡°)
odpowiadam teraz
proszę o ciekawe pytania wtedy
w fabrycznych może być samo mleko odtłuszczone w proszku z dodatkiem pełnego w proszku wymieszane z wodą
To dostanę darmową polewę ( ͡° ͜ʖ ͡°)?
nie stoję za witryną cały czas
poinstruuję kogo trzeba
Poznasz po tym że są w plastikowych kuwetach w witrynie.
Nie wiem ak to ma się w skali kraju, ale:
W mojej miejscowości jest ze trzech rzemieślników. Ze dwóch sprzedawców bierze z zewnątrz. Pozostałe parędziesiąt (50+) budek ma fabryczne albo automaty z włoskimi/amerykańskimi.