Robię z ojcem lody - AMA
Sezon lodowy w pełni. Nie robię już na cztery fajery jak dawniej, więc chętnie podzielę się swoim know-how ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odpowiem każdemu w miarę możliwości.
y0da z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 292
Sezon lodowy w pełni. Nie robię już na cztery fajery jak dawniej, więc chętnie podzielę się swoim know-how ( ͡° ͜ʖ ͡°) Odpowiem każdemu w miarę możliwości.
y0da z
Komentarze (230)
najlepsze
a piekarz powinien sam ścinać zboż, mlec na mąkę i hodować drożdże? (✌ ゚ ∀ ゚)☞
napisałem parę komentarzy wyżej
czas i wysiłek jest kluczowy, oglądanie każdej truskawki pod spektrometrem żeby zoczyć zawartość cukru to męka
czy gdybym sprzedawał i robił tych smaków 5-6 zamiast 20+ i były by one po 7-9zł za porcję/gałkę, to kupiłbyś?
każdy chce loda za 2zł i gigantyczną kulę żeby się najeść
pamiętajmy, że lód to deser, a nie drugie śniadanie
więc staramy się to wypośrodkować
jakość idzie w parze
2. Jakby ktoś chciał otworzyć na sezon mała lodziarnię to ile by to kosztowało? I czy by się to zwróciło a przynajmniej jakie są szanse.
3. Jakie lody najszybciej schodzą?
4. Jak wygląda produkcja lodów takich jak wy robicie?
5. Pozdrowisz tatusia ode mnie ?
1. z dwóch punktów i dwóch pozostałych działalności idzie wyżyć przez rok
ofc wiąże się to z tym że przez ~60 dni śpisz po 4-5h, chudniesz 10~15kg, stoisz na nogach po +15h
2. zależy od modelu biznesu - kupujesz od rzemieślnika, czy robisz sam? jedziesz na 10-20 letnich maszynach, czy nówki? pasteryzator, frezer, szafa mroźniczna, zamrażarka szokowa (-40 stopni), witryny
strzelam że pół miliona na wyposażenie - minimum
pi razy
2.czy są jakieś różne szkoły lub style w których wytwarza się lody?
3. jakie lody są najtrudniejsze do zrobienia?
4. czy słyszeliście o marce KAAI (lody z wyspy) ze Świnoujścia?
5. zastanawiam się nad kupnem domowej maszynki do kręcenia lodów, ale nie wiem czy to ma w ogóle sens - czy próbowaliście czegoś takiego?
1. od dystrybutora past, handlarzy maszyn i u producentów past (Włosi)
2. jak masz małą lodziarnię, to obejdziesz się bez dodatków smakowych w postaci past, ale jest z tym więcej zachodu (gałka musiałaby chyba być po 7zł), a smak i kolor mogą być przez to mdłe. słyszałem o takich co pchają żelatynę jako stabilizator
lody wyrabia się w tzw. frezerach (ang. batch freezer) (horyzontalny lub pionowy); dają różne napowietrzenie
taki typ człowieka
uodporniłem się, ale mam już więcej siwych włosów niż mój 12 lat starszy brat, który porzucił temat szybko
strzelam, pi razy drzwi
w tych tradycyjnych potrafi być masło użyte, jajka, żelatyna
robilibyśmy jeszcze bazę jajeczną obok mlecznej, ale zajmuje to dużo czasu