Drogie wina są dla frajerów.
Świetny filmik. Badania pokazują, że ludzie nie potrafią odróżnić drogich win od tanich win. Wręcz częściej oceniają te tańsze jako smaczniejsze. Więcej - sposób przyznawania medali na konkursach win (czyli po ocenie przez profesjonalistów) ma cechy rozkładu losowego.
adam2a z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 378
- Odpowiedz
Komentarze (378)
najlepsze
Natomiast z piciem wina sprawa nie jest oczywista - wszystko zależy od tego jak ktoś ma wykształcony smak. Większości osób będą smakowały właśnie tanie wina, bo są one tak komponowane aby mieć łatwo przyswajalny smak - np takie Carlo Rossi.
Różnice są i jak ktoś w tym siedzi to je rozpozna. Tak samo jest z drogą whisky czy kawą. Ja ani na whisky ani na kawie się niezbyt znam,
Krafty smakują o wiele lepiej niż jakieś koncerniaki, bardziej rozchodzi się tutaj o bogactwo smaków/zapachów (kawa, czekolada, suszone owoce, cytrusy) i takie tam, a to dopiero początek( ͡° ͜ʖ ͡°). Choć jak ktoś nigdy nie pijał kraftu, to na początku ciężko mu będzie dostrzec całe spektrum smaków/zapachów. Ocena piwa wymaga wcześniejszej praktyk. Więc jak ktoś się nie zna na winie, to pewnie nie znajdzie różnicy
W krajach winiarskich jakieś 30zl.
Natomiast widzę, że myślenie większości poszło w kierunku: wino z biedry za 15 zł jest nie do odróżnienia od takiego za 100zl. Jest i to łatwo.
Z win za 15 zł to lipa, czasem lepszy egri bikaverek w promocji, i chyba tyle.