@Ciastek993: Już dawno powinien być. Kiedy lata temu pracowałem w Holandii koordynatorzy przestrzegali nas żeby pod żadnym pozorem nie wylewać olejów/tłuszczy do kanalizacji, a jeszcze wcześniej w szkole uczono mnie, że tłuszcze utrudniają bądź uniemożliwiają biologiczne procesy oczyszczania ścieków. To jest całkiem poważny problem jednak u nas jakoś jeszcze nikt o tym nie mówi.
@piard2137: Tłuszcz z resztek jedzenia spływa sobie z ciepłą wodą (z mycia garów itd.) wpada w kanał, ochładza się i robi się skorupa, a że jest lżejszy od wody to taki efekt.
@piard2137: w starym budownictwie problem jest jest dodatkowo spotęgowany. Małe spady, realnie nieprzemyślane rozgałęzienia i dość "szorstka" powierzchnia.
Swoją drogą, przez starą kanalizację np. w historycznych miastach we Włoszech jest masakra. W dzień wzięcie prysznica kończy się tym że się stoi po kostki w wodzie, bo z brodzika nie spływa woda. i chociażby z tego powodu dużo bardziej wolę Polskę. U nas się jednak robi nowoczesną infrastrukturę kanalizacyjną, nawet w miastach
Zgodnie z przepisami, we wszystkich zakładach, w którym znajdują się ścieki wytwarzające tłuszcz, powinny znajdować się separatory tłuszczu. Ich głównym zadaniem jest zatrzymanie tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz cząstek stałych, które mogłyby zatykać przewody rurowe powodując niesprawne ich funkcjonowanie.
U mnie w bloku jest restauracja i separator jest wybierany regularnie, czuć po zapachu w hali garażowej ;) Mniejsze bary często mają odstojnik
Komentarze (21)
najlepsze
Swoją drogą, przez starą kanalizację np. w historycznych miastach we Włoszech jest masakra. W dzień wzięcie prysznica kończy się tym że się stoi po kostki w wodzie, bo z brodzika nie spływa woda. i chociażby z tego powodu dużo bardziej wolę Polskę. U nas się jednak robi nowoczesną infrastrukturę kanalizacyjną, nawet w miastach
U mnie w bloku jest restauracja i separator jest wybierany regularnie, czuć po zapachu w hali garażowej ;) Mniejsze bary często mają odstojnik