Kiełbasy z własnego świniaka w gospodarstwie nie sprzedasz
Mięso pozyskane w ramach tzw. „produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny” nie może być wprowadzane na rynek. Takie pozyskane mięso można wykorzystać wyłącznie na własne potrzeby, np. w celu przygotowania żywności, którą spożywają domownicy.
darosoldier z- #
- #
- #
- #
- #
- 189
- Odpowiedz
Komentarze (189)
najlepsze
Znajoma z Kanady mówiła, że tam restrykcje sanitarne poszły tak daleko, że ktoś chcący pić niepasteryzowane mleko musi kupić część krowy. Np. 10 osób kupuje udziały w produkcji krowy i jako właściciele mogą pić po 1/10 całkowitego udoju.
@dajitemka: Kapitalizm bo kupują "akcje" krowy.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Saeglopur: Tylko to nie są wyroby na własny użytek nimi nie może handlować nigdzie, nikt nie zabrania produkcji tradycyjnych wyrobów na sprzedaż jeśli będą spełnione normy sanitarne.
Szczegóły dot. sprzedaży mleka od krowy: https://milk.procon.org/view.resource.php?resourceID=005192
Temat znam bo społeczności serowarskie w USA mają czasami problemy przez brak dostępu do niepasteryzowanego mleka. U nas nie ma z tym problemu.
@Abstraktor: szkoda, że u nas nie można zwyczajnie podejść i strzelić w głowę. Ja tam do dziś mam traumę z dzieciństwa po zobaczeniu naszego uboju wiejskiego. Śmiejemy się z turbanów, że ten ich mord rytualny to barbarzyństwo ale co można powiedzieć o ludziach, którzy uganiają się za świnią z obuchem i tłuką ją dotąd aż się zesra i
Czyli rolnik może sprzedawać mięso ze swojego świniaka, tylko musi zostać poddany ubojowi w rzeźni.