Dlaczego szafran jest tak drogi? [eng]
Szafran jest uznawany za najdroższą przyprawę. Zastosowanie dla niego znajdziemy nie tylko w kuchni, ale także przy farbowaniu ubrań, czy nawet w medycynie. Z 1 ha uprawy krokusa można uzyskać zaledwie 20 kg przyprawy, zebranej z ponad 3 mln kwiatów.
Green81 z- #
- #
- #
- #
- #
- 91
- Odpowiedz
Komentarze (91)
najlepsze
Teraz zapomniany, ale szafran był kiedyś kulinarną esencją, rdzeniem, smakiem i barwą polskości.
Znane w całej Europie "Szczupak po polsku", "Kurczęta po polsku", "Flaki po polsku", "Łosoś po polsku" czy "Kuropatwy po polsku" były polskie, bo zółciły się i płonęły szafranem.
@Kapitan_Goadupa: nikt nigdy nie powiedział
Najlepiej nadaje się ryż basmati, ale sypki, nie w torebkach.
Ryż zamaczamy w szklance na około 15 minut, później odcedzamy i odstawiamy na chwilkę, żeby obciekł.
Do garnka wlewamy na dno odrobinę oleju i bardzo mocno rozgrzewamy. Kiedy olej jest gorący wsypujemy ryż i intensywnie mieszamy(najlepiej drewnianą szpatułką) tak aby ryż się przysmażył, ale nie przywarł do dna garnka. Dodajemy przyprawy - może to być
to w końcu ma być ekskluzywnie czy tanio i przaśnie. No i jeszcze pytanie skąd u Arabów vegeta?