[Pod Mikroskopem] "Nagonka" medialna na masło i olej kokosowy. Czy słuszna?
Masło składa się w 80% z nasyconych kwasów tłuszczowych, MCFA, LCFA, spośród których kwas masłowy i rumenowy, sprzężony kwas alfa-linolowy (prozdrowotny nien...
Lluc z- #
- #
- #
- #
- #
- 134
Komentarze (134)
najlepsze
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4532752/
http://annals.org/aim/article/1846638/association-dietary-circulating-supplement-fatty-acids-coronary-risk-systematic-review
Dwie pierwsze z brzegu.
Przypomina się mi notabene pewne stare badanie (choć nie pamiętam, gdzie je czytałem), w którym podzielono szczury na grupy. Każda otrzymała ten sam % kalorii z tłuszczu, aczkolwiek były to różne tłuszcze. Po jakimś czasie, najwięcej zmian o charakterze nowotworowym znaleziono u szczurów jedzących tłuszcz kurcząt oraz pewien olej roślinny o przewadze wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (nie pamiętam dokładnie który), a najmniej u
Sam oglądam Patryka i przyjmowałem co mówi za prawdę. Zwiększyłem podaż masła i zacząłem używać oleju kokosowego.
Teraz czytam jeszcze Damiana Parola (wydaje się być obeznany w temacie) i twierdzi on, że masło bezsprzecznie podwyższa poziom cholesterolu. I bezsprzecznie podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorob sercowo naczyniowych.
Czyli Patryl twierdzi coś zupełnie sprzecznego z Damianem
@massakra: dorzuć do tego siłownię czy inny wysiłek fizyczny jaki lubisz i będzie ok :) nie można dać się zwariować
możesz też zamiast smażyć - jeść więcej pieczonych rzeczy
Komentarz usunięty przez moderatora
#!$%@? tak czasami myślę, że najzdrowiej byłoby zamieszkać gdzieś w ziemiance w Bieszczadach i jeś tylko sałatę