Polacy marnują jedzenie za 14 mld euro
Zgodnie z szacunkami Komisji Europejskiej w Polsce rocznie marnowane jest ok. 9 mln ton żywności, która jest warta ok. 14 mld euro. Stanowi to prawie 60 proc. wartości polskiego eksportu żywności z 2016 r. Jednocześnie zajmujemy 5 miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości marnowanej żywności
HaHard z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 2
Komentarze (2)
najlepsze
Ciekawe ile, z tego to sprzedaż towaru bez paragonu wykazywana potem jako strata. Był kiedyś męczennik -piekarz Legnicy w mediach przedstawiony jako filantrop co rozdawał chleb ze zwrotów i ofiara krwiożerczego fiskusa. Nie dość, że nie potrafił wskazac ile i komu chleba rozdał to jeszcze 19 500 kg mąki mu się
Źródło http://bankizywnosci.pl/pl/Strony/marnowanie-zywnosci.html
Na Zachodzie większość żywności marnują gospodarstwa domowe. Można sobie wyguglać. Prawdopodobnie dlatego, że stać ich na kupowanie większej ilości jedzenia.
W PL jednak trzeba liczyć się z