Inne spojrzenie na Nutellę
Oddział w Hamburgu niemieckiej Centrali dla Konsumentów pokazał skład popularnej Nutelli przed rozmieszaniem. Składniki od góry: olej palmowy, mleko w proszku, kakao, orzechy, cukier (56g/100g) Skłania do refleksji przed następną porcją.
rswrc z- #
- #
- #
- #
- #
- 396
Komentarze (396)
najlepsze
@aaqq: To sprawdź ile jest cukru w sokach i keczupie. Wszystko zależy od ilości jaką pochłaniasz.
@cuckoo: Nieprawda. W 100 g cukru znajduje się 1 mg wapnia, 2 mg potasu, 0,01 mg żelaza, 0,02 mg ryboflawiny (witamina B2) oraz 0,3 g wody.
Niech sprzedają to jako baton tłuszczowo-cukrowy to będzie ok.
Nutella – krem cukrowo-tłuszczowy z dodatkiem orzechów laskowych i kakao
Orzechy laskowe prażysz w piekarniku, potem odbierasz ze skórek (same odchodzą), w blenderze do nich dodajesz trochę kakao, roślinny substytut mleka (owsiane i migdałowe są ok), trochę syropu z agawy i miksujesz na krem. Przy takiej ilości orzechów nie potrzeba tyle cukru.
@tptak: uwaga, wykryto groźnego weganina XDDD