Chipcy Crunchips mają o wiele lepszy skład w Niemczech niż w Polsce
Chipsy dostępne w Niemczech są smażone na oleju słonecznikowym. W Polsce natomiast wykorzystuje się do tego o wiele tańszy olej palmowy. Chipsy dostępne w Polsce, w odróżnieniu od tych niemieckich, zawierają również chlorek potasu i glutaminian sodu.
![Hahazard](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Hahazard_V4ki4f0Ld9,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 14
Komentarze (14)
najlepsze
Było.
Monotlenek diwodoru w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwy, ba, jest nawet niezbędny, lecz w nadmiarze prowadzi do hiponatremii, która często skutkuje śmiercią.
Już większą szkodę wyrządzisz organizmowi jak
Artykuł na poziomie programu Wiem co jem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Ekstrakt drożdżowy to w zasadzie to samo co glutaminian sodu tylko w innej postaci.
Chlorek potasu? Zaryzykował bym stwierdzenie, że jest zdrowszy od chlorku sodu czyli zwykłej soli kuchennej.
A jak czytam, że chlorek potasu jest w zasadzie nie szkodliwy, ale w dużych ilościach może nawet spowodować zatrzymanie akcji serca, to
Dlatego, co jako specjalista zapewne wiesz, istnieją wymogi dotyczące składu np. dżemów, czy produktów bio - tj. jakie proporcje składników musi zawierać produkt żeby można go było nazywać np. dżemem. Pewnie nie ma takich regulacji w przypadku czipsów, a szkoda. Myślę, że wiele osób dopłaciłoby tę złotówkę-dwie za lepszej jakości produkt.
Szanujmy się i nasze zdrowie, bo w przeciwnym
W przypadku produktów smażonych w głębokim tluszczu największy nacisk kładzie się obecnie na zapobieganie powstawaniu izomerów trans kwasów tłuszczowych, bo one w prostej drodze prowadzą do zmian nowotworowych w naszym organizmie.
Jeśli tak bardzo boisz się oleju palmowego (rozumiem, że kojarzysz go z miażdżyca itp.) to albo zrezygnuj z chipsów albo kupuj je w