Emulgatory sprzyjają rakowi jelita grubego!
Emulgatory, które mają nadać żywności odpowiednią teksturę i wydłużyć czas jej przydatności do spożycia, zmieniają skład mikrobiomu w sposób sprzyjający stanowi zapalnemu i rakowi jelita grubego. ale i w nieswoistych zapaleniach jelit (ang. IBD): chorobie Leśniowskiego-Crohna itp...
orion2 z- #
- #
- #
- 58
Komentarze (58)
najlepsze
@krzysztof-kiepka:
To zależy gdzie go trzymałeś.
http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Tak-ze;12462.html
Komentarz usunięty przez moderatora
Po 1:
Zbadano wpływ dużych ilości emulgatorów DWÓCH typów nie istniejących w dodatku w obrębie EU.
Po 2:
Na myszach.
Po 3:
Nie ma źródła, które precyzuje o jakie dawki chodzi. Jak karmili szczury za przeproszeniem wiadrem aspartamu gdyby to odnieść do człowieka, to dostawały raka. Ale człowiek spożywa w stosunku do masy ciała ilości około 1% (albo i mniej) tego, co tym szczurom w odniesieniu do wagi
Komentarz usunięty przez moderatora
"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."
~Mark Twain