Najlepsze ciasto na pizzę (super przepis!)
Przedstawiam przepis na pizzę, na cienkim spodzie, taką jaką można dostać w większości rzymskich barów, nasi znajomi zrobią ŁAAAŁ z wrażenia i uznają z najlepszych pizza-makerów na śiwecie!
zephyr7 z- #
- #
- #
- #
- #
- 110
Komentarze (110)
najlepsze
Chętnie wypróbuję :]
Przetestowałam ten przepis na pizze i powiem, że to jedna z lepszych jakie udało mi się zrobić . Naprawdę polecam :)
@mactrix:
Zostały mi jeszcze trzy kawałki, więc jeśli się pośpieszysz to może na jakiś kęs się załapiesz ;)
Ja też bym spróbował ale w smaku czy dobra:P, bo robić i czekać na tę pizzę tak długo mnie by się nie chciało.
1. do ciasta używać wony gazowanej, najlepiej zimnej - ciasto jest wtedy pulchniejsze
2. zamiast części wody dodać piwa - ciasto ma wtedy nieco inny smak, niektórym może nie smakować, ale proponuję poeksperymentować; można także spróbować dodać mleka
3.
1. szczerze mówiąc nie wiem dlaczego z zimnej wody ciasto jest lepsze, ale wierz mi, że jest. Natomiast to, że woda jest gazowana ma wpływ na napowietrzenie ciasta, przez co jest ono potem delikatniejsze.
2. w pizzerii w której robiłem dodawaliśmy i piwo i mleko (0,5L piwa i 2L mleka na około 25kg ciasta); i piwo i mleko nadawało charakterystycznego smaku ciastu, ja osobiście wolałem ten piwny posmak, ale
ad.1 czemu zimnej nie ciepłej ? w takiej chyba wolniej rośnie ?
ad.2 do tej pory zawsze stosowałem mleko ale nie mogę się doczekać aż wypróbuję piwo. można prosić o szczegóły
Ktoś w komentarzach polecał także ten:
http://mojewypieki.blox.pl/2008/06/Ciasto-do-pizzy-przepis-III.html
1. Cebula nie może być podsmażona na maśle ani na niczym. Ma być surowa, podobnie jak inne dodatki typu pieczarki, papryka. W przeciwnym wypadku wyjdzie potrawa o innym smaku niż włoska pizza. Coś jak zapiekanka.
2. Ser żółty (zdecydowanie najlepiej Mozarella) nie powinien iść na wierz (na końcu, po dodatkach) a wręcz przeciwnie - powinien iść na spód, jako drugi po sosie (podkładzie) pomidorowym. W przeciwnym razie woda nie może odparować z warzyw, ser na powierzchni tworzy warstwę zaporową, otrzymujemy ponownie rodzaj zapiekanki, w której w środku pływa woda z warzyw i pieczarek.
3.
I nikt mi nie wmowi, ze biale jest biale a czarne jest czarne...
A czy mozarella nie jest czasem serem białym, a nie żółtym?
Na w tym momencie to już przesadził. Prawdziwa pizza nie ma nic wspólnego z keczupem. Ja robię pizze głównie trzymając się tego, wykopanego kiedyś, przepisu:
http://www.wykop.pl/ramka/42088/przepis-na-pizze/
I wychodzi zawsze wyśmienita, lepsza niż w jakiejkolwiek pizzerii (a w wielu pizzeriach już jadałem). Tylko z drugiej strony jest trochę trudniejsza do zrobienia.
Jak zjem napiszę jak wyszło ;)