Zmierz pH czerwoną kapustą
Jeżeli macie dosyć sałatki z czerwonej kapusty, chcecie zaszczepić w dziecku pasję do nauki i przy okazji mieć wymówkę do kupienia piwa, to jest to film, który trzeba obejrzeć, aby rozwiązać wszystkie te problemy. A kto już obejrzy niech trzyma kciuki za Polaków w meczu z Francją!
dkm17 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 86
Komentarze (86)
najlepsze
-Bierzesz 100g kiszonej kapusty i drobno siekasz
-Drobno siekasz pół cebuli
-Posypujesz solą i pieprzem
-Tak przygotowaną maseczką zagryzasz dwie pięćdziesiątki wódki
-Twarz błogo uśmiecha się i odświerza
Zakwaszony organizm ma się np. po spożyciu metanolu -- organizm przekształca alkohol do kwasu mrówkowego, który uszkadza m. in. nerw wzrokowy -- to właśnie dlatego po tym wspaniałym napoju się ściemnia ( ͡° ͜ʖ
@psi-nos: Skala pH w rzeczywistości opiera się na innej skali. Zwykle mierzymy stężenie substancji w molach na litr. pH = minus log (podstawa 10) stężenia H+ w molach na litr. Ponieważ w temperaturze pokojowej, w czystej wodzie, to stężenie jest bardzo zbliżone do 10-7 mol, przyjęto że pH 7 jest obojętne.
-log(10^-7) = 7. W ten sposób łączy się stężenie (a w rzeczywistości aktywność) z pH. Czyli skala jest "zahaczona" o coś mierzalnego.
Komentarz usunięty przez moderatora
Zakwaszenie osocza krwi towarzyszy albo upośledzeniu oddychania albo poważnym chorobom (kwasica metabolicznaprzy cukrzycy, śmiertelność na poziomie 10%). Nie wiem skąd taki ruch na "odkwaszanie. Bo jest też zasadowica, czyli zbyt wysokie pH osocza. Ale nikt się tym widzę nie przejmuje...
Kationy i aniony są policzalne, więc lepiej stosować liczba niż ilość.
Komentarz usunięty przez moderatora