@mr_jaczes: Zawsze ubywa z surowej szynki ok 3,5 kg zostaje po uwędzeniu ok. 2,5 kg. Mięso kupuję u rzeźnika który skupuje trzodę od swoich stałych hodowców. Dlatego wiem że jest świeże. Żadnego mięsa z zagranicy. obecnie to około 15 zł za kg świeżej szynki. Aha pekluję około dwóch tygodni. Nie zapomnij o sparzeniu, chyba że preferujesz wędzoną na zimno ( ͡°͜ʖ͡°)
Wędzenie jest spoko, tylko zazwyczaj wracamy nawaleni w trzy dupy z tym kotłem, a na drugi dzień zdychamy, a na trzeci dopiero.próbujemy jak wyszło, na szczęście za.każdym.razem wyszło dobrze bo inaczej żony by nam dały do wiwatu :)
Pełna takich wędzarek znajdziecie na allegro, ja spokojnie sobie wędzę 3-4 razy w roku. Robimy z sąsiadem po 10 kg wędliny i mamy unijne zakazy w poważaniu.
@mitatuyo: Mój ojciec zrobił sobie z 10 lat temu taką niewielką, ze starej wojskowej szafki i wędzimy sobie kiedy chcemy. Pstrąg, słoninka, ostatnio na próbę uwędziliśmy kilogram schabu - wyszła z tego tak genialna wędlina, że ja cię proszę. W ogóle nie zrobił się suchy, był po prostu wspaniały. Kg schabu za 15zł - kupi ktoś porządną wędlinę w tej cenie?
@biczplis: zgadzam się, jeszcze lepsza by była, gdyby to nie był sklepowy schab za 15 zeta, tylko z wiejskiej świni tuczonej na kartoflach bez chemii, ale to już chyba wogóle nie do znalezienia.
@dersu: na własny użytek wystarczy. Lepiej częściej mniejszymi porcjami i mieć świeże :) A i przy wędzeniu jest kupa frajdy! Spotkania towarzyskie, bimberek itd. :)
Ja wędze. Stara metalowa beczka przykryta workami jutowymi plus kilkadziesiąt cegieł na tunel. 2-3 kije do zawieszenia i można zaczynać. Nie trzeba od razu kupować. Może się komuś nie spodobać, znudzić. Z doswiadczenia wiem ze na poczatku wszyscy sie tym zajadają, ale po roku może sie przejeść, niektórym wcześniej njektórym później. Im większa rodzina tym lepjej to wychodzi czasowo bo prawie tyle samo czasu robi się 5 co 15kg wyrobów.
Tu zdjęcie z soboty. Taki tunel jest zakopany w ziemi. Łączy palenisko z komorą wędzarniczą. Wiem, że nie jest to idealnie równo, ale pierwszy raz w życiu murowałem cokolwiek, pozatym tunel jest przysypsny ziemią i go nie widać. P. S. Ofcorse tunel jest przykryty ceglami a palenisko plyta chodnikowa.
Mój dziadek wędzi, a ja czasem z nim :) Co uwędzone to uwędzone. Wędzenie to jeden z najlepszych wynalazków! Nie trzeba mieć nawet takiej budki. Wystarczy trochę trocin, kory, czy suchej ściółki i żarzący się węgiel z ogniska, komin z kamieni, żeby dym szedł prosto w mięso i nawet w dziczy można sobie zająca uwędzić, czy wiewiórkę.
Kojarzycie scenę z filmu "into the wild", gdzie młody znalazł łosia, czy jelenia i próbował
A tak wyglada moja wedzarnia. Powoli ją kończę. Jeszcze tylko beczkę pomalować, zrobić ruszta w środku i chyba obiję beczkę ładnymi sztachetkami dookoła.
A ja wędzę w zwykłej blaszanej beczce. Mięsko wychodzi pyszne, kiełbasa jeszcze lepsza. Nigdy nie wędziłam ryb. Ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie?
@lemmikki: pstrągi są super zwłaszcza jedzone na ciepło, nie ma żadnej filozofii po prostu czyścisz rybę i wieszasz ją za pyszczek na haku tylko nie przesadź z temperaturą koło 50 stopni jest si
Sam z tatusiem skonstruowaliśmy wędzarkę, ze starych szybów wentylacyjnych oraz połowy beczki po ropie. Piękna sprawa, smak aromat kompletnie inny niż ten sklepowy ( ͡°͜ʖ͡°)
Mam pytanie, dlaczego nie pali się bezpośrednio pod wyrobami? Żeby uniknąć grilowania? Pytam bo mój tata ma od dawien dawna taką wymurowaną co palenisko ma bezpośrednio pod tym co wędzi.
@CzarnySamochodzik: Ogień/żar wypromieniowuje ciepło. I wędzenie bezpośrednio nad ogniem/żarem skończy się tak jak napisałeś: na grillu. A wędzi się dymem, w temperaturze zależnej od oczekiwanych rezultatów: na zimno do 30°, na ciepło do około 60-65°. Dym ma wniknąć w wędlinę - samym ogniem spiekłbyś tylko skórkę, a środek by się upiekł...
@CzarnySamochodzik: są różne sposoby cumplu, samo wędzenie na gorąco można podzielić na 2 sposoby na wędzenie na ciepło: od 22 stopni C do 45 stopni C i na gorąco co dzielimy na 3 etapy Dzielimy je na trzy etapy: 1. Suszenie powierzchni przetworu. 2. Zasadnicze wędzenie. 3. Powierzchniowe przypieczenie produktu. wędzenie na gorąco przebiega bardzo szybko w porównaniu do wędzenia na ciepło i przy większym przepływie dymu, sam wędzę na ciepło,
@sebawo: No daj spokój :) Co w tym jest trudnego do zrobienia?
Podpowiem, że na wsiach wędzarki wygladaja tak, że stoi taka drewniana skrzynia na ziemi, w ziemi wykopany tunel i na końcu tunelu palenisko. Nie trzeba nawet nic spawać.
Coś takiego. Ale słyszałem, że jednak drewniana i nie do końca szczelna jest najlepsza.
i informacji na samym dole: "Produkt jest zastrzeżony wzorem przemysłowym(OHIM 002351874) w urzędzie patentowym Kopiowanie i powielanie jest prawnie zabronione."
Komentarze (97)
najlepsze
Ale interpunkcję, to ty szanuj, bo nie idzie nic z tego zrozumieć.
Świnia od zaprzyjaźnionego rolnika alkoholika.
@GINandJUICE: HAHA rozwaliłeś mnie ;D ile w tym prawdy :D
@mariusz_and: Widzę, że kolega zna się na porządnym wędzeniu. Polecam ten styl wędzenia! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#wedzenie -> już 16 osób obserwuje
Z doswiadczenia wiem ze na poczatku wszyscy sie tym zajadają, ale po roku może sie przejeść, niektórym wcześniej njektórym później. Im większa rodzina tym lepjej to wychodzi czasowo bo prawie tyle samo czasu robi się 5 co 15kg wyrobów.
Wiem, że nie jest to idealnie równo, ale pierwszy raz w życiu murowałem cokolwiek, pozatym tunel jest przysypsny ziemią i go nie widać.
P. S. Ofcorse tunel jest przykryty ceglami a palenisko plyta chodnikowa.
Kojarzycie scenę z filmu "into the wild", gdzie młody znalazł łosia, czy jelenia i próbował
1. Suszenie powierzchni przetworu.
2. Zasadnicze wędzenie.
3. Powierzchniowe przypieczenie produktu.
wędzenie na gorąco przebiega bardzo szybko w porównaniu do wędzenia na ciepło i przy większym przepływie dymu,
sam wędzę na ciepło,
Podpowiem, że na wsiach wędzarki wygladaja tak, że stoi taka drewniana skrzynia na ziemi, w ziemi wykopany tunel i na końcu tunelu palenisko. Nie trzeba nawet nic spawać.
Coś takiego. Ale słyszałem, że jednak drewniana i nie do końca szczelna jest najlepsza.
http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-gratisy-i5117067329.html
i informacji na samym dole:
"Produkt jest zastrzeżony wzorem przemysłowym(OHIM 002351874) w urzędzie patentowym
Kopiowanie i powielanie jest prawnie zabronione."