Dziadek mi kiedyś opowiadał jak robili świniobicie. Świnie ogłuszona, przecięte żyły, a tu jeb - ocknęła się i zaczęła biegać po całym podwórku - krwi prawie nie było w świniaku. Kumpel opowiadał że miał to samo, z tym że wszyscy myśleli że całą krew już spuścili, poszli ją odnieść, wracają a świni nie ma. Szukali świni cały dzień, a znalazła się na wiosnę 400m od domu ( ͡°ʖ̯͡
@kodijak: zadziała z każdym świeżym mięsem, kurczakiem, prosiakiem czy rybą. Przez pewien czas (paręnaście minut) po śmierci w komórkach mięśni jest zawarta energia i tlen. Pojawienie się bodźca (jak wyżej przypomniał @nikto: ) powoduje skurcze. zwyczajnie pojawia się impuls nerwowy a mięsnie wykonują swoją robotę. Tutaj bodźcem są jony soli, ale nawet krojenie mięsa ze świeżo ubitego zwierzaka nożem przy kontakcie metalu z końcówkami nerwowymi powoduje reakcję skurczową.
*jony Na+, nie soli :p Nie ma takiego czegoś jak jony soli kuchennej.
@mafiozorek: To tak samo jak nie ma sera żółtego tylko ser podpuszczkowy dojrzewający. Nie przesadzajmy, nie jesteśmy na forum naukowym, wszyscy wiedzą o co chodzi.
@Exende: Są bardzo dobre. Często jadłem je w chińskim bufecie w tempurze z sosem słodko kwaśnym. Oczywiście, skojarzenia z udkami kurczaka, aczkolwiek nieco takie maślane i bardziej słodkawe. Tak też polecałbym przyrządzać na pierwszy raz, jakby ktoś trafił w sklepie na to mięso i nie widział co z nim począć.
Na południu USA tam gdzie byłem łowi się takie żaby (frog giggin') nocą wabi światłem i nabija oszczepem, po obraniu zjada
@kamil514 Nie chce mi się tłumaczyć na polszę, więc mam nadzieję że spikasz po ang ;e. "Because these are fresh frog legs, the cells inside them are all still intact. The biochemical machinery still functions. There is still a source of energy for the muscles in the form of unused ATP molecules stored in the cells. All that the muscles need is something to activate them and they can still contract and
Komentarze (100)
najlepsze
Kumpel opowiadał że miał to samo, z tym że wszyscy myśleli że całą krew już spuścili, poszli ją odnieść, wracają a świni nie ma. Szukali świni cały dzień, a znalazła się na wiosnę 400m od domu ( ͡° ʖ̯ ͡
Przez pewien czas (paręnaście minut) po śmierci w komórkach mięśni jest zawarta energia i tlen. Pojawienie się bodźca (jak wyżej przypomniał @nikto: ) powoduje skurcze. zwyczajnie pojawia się impuls nerwowy a mięsnie wykonują swoją robotę.
Tutaj bodźcem są jony soli, ale nawet krojenie mięsa ze świeżo ubitego zwierzaka nożem przy kontakcie metalu z końcówkami nerwowymi powoduje reakcję skurczową.
@mafiozorek: To tak samo jak nie ma sera żółtego tylko ser podpuszczkowy dojrzewający. Nie przesadzajmy, nie jesteśmy na forum naukowym, wszyscy wiedzą o co chodzi.
Na południu USA tam gdzie byłem łowi się takie żaby (frog giggin') nocą wabi światłem i nabija oszczepem, po obraniu zjada
źródło: comment_e7XqzbaTJDyHx6UHttbGhYErBoYShFCv.jpg
Pobierz"Because these are fresh frog legs, the cells inside them are all still intact. The biochemical machinery still functions. There is still a source of energy for the muscles in the form of unused ATP molecules stored in the cells. All that the muscles need is something to activate them and they can still contract and
@kamil514: @Ulvarin: Bo jony Na+ są odpowiedzialne za przewodzenie bodźców, wchodząc do komórki są odpowiedzialne za depolaryzację i skurcz mięśnia.
Będzie je bolało ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Kalimaaa!
źródło: comment_Vw9aOWoEUD1dRYGdDPekDVB1b3luVQOZ.jpg
Pobierz