Jak wybrać dobry nóż kuchenny?
Dobry nóż kuchenny powinien być ostry, bardzo ostry lub ekstremalnie ostry. Do codziennego użytku nie potrzebujemy narzędzia za kilka tysięcy złotych, ale warto wiedzieć, na co zwracać uwagę przy wyborze ostrza i jakie rodzaje noży warto mieć w...
mamkuchnie z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 49
Komentarze (49)
najlepsze
Tutaj można o nim więcej przeczytać.
Niby to nóż rzeźnicki, ale z racji kształtu ostrza i umiarkowanej grubości blachy z której jest zrobiony, świetnie się sprawdza i w krojeniu mięsa, pieczywa, serów i w szatkowaniu i w smarowaniu pieczywa.
Uniwersalny jest, a i jakościowo bardzo dobry.
Noże kute są grube, często ciężkie, z kolei takie z ostrym czubkiem średnio nadają się np. do wygarniania smarowideł z pojemników.
Poza tym ty, to chyba szabli na oczy nie widziałeś, skoro marne 17 cm ostrza tak ciebie przeraża.
@ursua: Też mam, ogólnie cała seria jest godna polecenia. Ale najbardziej
Noże vicka są kute matrycowo, mają gorsze właściwości tnące niż ich tańsze odpowiedniki z serii "fibrox". Droższa cena nie oznacza że nóż jest lepszy od swojego tańszego brata. Więcej materiału, lepszy materiał
Europejska: http://www.samura.pl/Allegro/Gekko_GE_4_M_Kashime_210_01.jpg
Japońska: http://www.smakprostoty.pl/sites/default/files/imagecache/product_gallery_image_preview/22%20Kichiji%20HIT%20Gyuto%20Hammered%20Damascus%20240mm%20(1).jpg
Oczywiście może być ładnie, ozdobnie obrobiona. Na takiej spartańskiej najlepiej widać różnicę. Do takiej kwoty jak założyłeś można juz czegoś ciekawego poszukać. Global to w dużej mierze marketing.