Typowy dzień Michio Ishikawa - japońskiej czołówki w wytwarzaniu noży kuchennych
Oglądam wiele filmów o nożach, ale ten jest wyjątkowy. Zwróćcie uwagę, że w 2:05 łączy dwa rozgrzane kawałki stali - takiej metody jeszcze nie widziałem. Wrzucam jako ciekawostkę.
- #
- #
- #
- #
- #
- 74
- Odpowiedz
Komentarze (74)
najlepsze
źródło: comment_84lICAmng0HVORNUVeDS1BNTBTaSdVKj.gif
Pobierzhttp://japanesechefsknife.com/SukenariDamascus.jpg
http://japanesechefsknife.com/Img85.jpg
http://japanesechefsknife.com/Img984.jpg
http://japanesechefsknife.com/images/Img28.jpg
ps. chyba rzeczywiście łyknąłem tę zagrywkę marketingową...
Ciekawe jak długo trwa to w rzeczywistości - widać że kucie stali jest niezwykle żmudne.
Może @Trollsky mógłby coś więcej powiedzieć? Ile wg Ciebie zajmuje zrobienie takiego jednego noża? Wiem, że używasz innych technik, ale na pewno masz o tym więcej pojęcia.
Poza tym, przypuszczam, że są maszyny, które byłyby w stanie zrobić to samo: szybciej, skuteczniej, efektywniej. Szkoda, aby człowiek poświęcał swój czas na coś tak powtarzalnego. Z drugiej strony, robić noże przez całe życie, to chyba trzeba być jednak trochę maszyną. Ja na pewno nie dałbym
Ale to nie zmienia tego, co napisałem - w kuchni liczy się porządny, ostry nóż - nie potrzeba ręcznie kutego dzieła sztuki, który mistrz kowalstwa z dziada pradziada o brzasku hartuje w łzach dziewic w cieniu góry Fuji by szybko i sprawnie kroić składniki.
(ale spawarka oczywiście wiele ułatwiła :) )