Lubicie szpinak? Mało kto go lubi.
A pierogi ze szpinakiem lubicie? A jedliście?
Są pyszne, polecam spróbować.
Do przygotowania pierogów ze szpinakiem użyłam:
mąkę pszenną (3 szklanki) im więcej mąki tym więcej ciasta
gorącą wodę (ja użyłam wrzątku)
Z mąki i wody trzeba zagnieść ciasto. Nie podaję ilości wody bo trzeba to zrobić na wyczucie. Ciasto powinno być nie za twarde i nie za miękkie ;)
Na farsz użyłam:
szpinak (w liściach)
ser ricotta (połowa opakowania, ale można więcej)
ser feta (też połowę opakowania)
pieprz, sól, mieloną grubo paprykę ostrą, zioła wszelakie i czosnek.
Szpinak wrzuciłam na krótko na gotująca wodę, tak, aby liście zwiędły i od razu wyjmowałam. Pokroiłam go. Szpinak z serami i przyprawami wymieszałam i odstawiłam na czas przygotowania ciasta.
Na blat wysypałam mąkę, zrobiłam zagłębienie w środku i wlewając gorącą wodę mieszałam od środka nożem mąkę z wodą. Następnie wyrabiałam ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest za ścisłe trzeba dodać jeszcze wody, a jeśli za luźne mąki.
Gotowe ciasto odłożyłam na posypany mąką blat z boku i przykryłam wilgotną ściereczką żeby nie wyschło.
Kroiłam grube plastry ciasta i rozwałkowałam każdy kawałek bardzo cienko, ale tak aby się nie przerywało. Wykrawałam kółka spodkiem, nakładałam farsz szpinakowy i zaklejałam pierogi. Wrzucałam na gotująca osoloną wodę i mieszałam, żeby nie przywarły do dna. Gotowałam około 4-5 minut od czasu wypłynięcia. Ciasto jest cienkie, więc nie trzeba dłużej.
Pierogi testowałam na tych co nie lubią szpinaku. Mówili że smaczne, no... chyba że tak dobrze kłamali ;)
Spróbujcie koniecznie :)
Zapraszam po więcej smacznych przepisów dla zapracowanych na mojego bloga
[kropkawkuchni.pl] (//www.kropkawkuchni.pl)
Komentarze (5)
najlepsze
Kto pisze takie bzdury? Ankietę w przedszkolu robił?