"Najlepsze" są reklamy gównodających suplementów diety typu: "tylko u nas znajdziesz naturalny magnez pozyskany z naturalnych źródeł". Bo przecież pozostali producenci wytwarzają magnez w reaktorach... A lud głupi i wszystko kupi.
@Seraphiel: a czym taki "naturalny" magnez różniłby się od takiego uzyskanego w reaktorze? Tak samo 12 protonów, takie same izotopy... Ale "sztuczne" to ZUOOOO, bo jest sztuczne!
Ode mnie dodam, że pochodzenia naturalnego jest również ropa naftowa (a więc samochody są naturalne i zdrowe), kokaina (naturalna to i zdrowa i na pewno nie zaszkodzi) czy trujące muchomory, pleśnie i chorobotwórcze bakterie.
Inny ciekawy przykład to wędlina - naturalna, jak każdy produkt uczciwie wędzony w dymie, jest rakotwórcza. Natomiast sztucznie pomalowana i aromatyzowana nie niesie ze sobą tego ryzyka ( ͡°͜ʖ͡°)
@netes: To dobrze, że rozwinąłeś swój argument, wszystko nam wyjaśniłeś i do tego poparłeś źródłami. Takie posty się chwali.
@vipe: @zawodowiec: cała afera z rakotwórczymi wędzonymi wędlinami polega na tym, że po prostu nie można ich wędzić na byle syfnym tanim drzewie które kopci jak cholera. Przy doborze odpowiedniego drewna/trocin normy jak najbardziej będą zachowane - więc cały problem sprowadzał się po prostu do kasy.
Najpopularniejsze zboże w dzisiejszych czasach - pszenica - została zmodyfikowana genetycznie na przestrzeni lat, tak żeby zwiększyć wydajność z hektara. Jej nowe odmiany nie są tak dobrze tolerowane przez człowieka, mają mniej białka, wysoki indeks glikemiczny i zawierają gluten, który powoduje stany zapalne układu pokarmowego.
Tak naprawdę modyfikując rośliny nie przewidujemy ich długofalowego wpływu na organizm człowieka.
@agatuso426: Sugerujesz że obecność glutenu w pszenicy to wynik modyfikacji genetycznej?
gluten, który powoduje stany zapalne układu pokarmowego.
Co?! Co za durna moda antyglutenowa. Jak ktoś ma celialkie to ma problem, ale u zdrowych ludzi gluten żadnych zapaleń nie powoduje. Nie wiem skąd takie bajki wyciągasz.
@agatuso426: Ale my modyfkujemy genetycznie organizmy już od tysięcy lat! Tylko kiedyś robiliśmy to pośrednio, nie mając wpływu na wynik - przez kojarzenie i parzenie pomiędzy gatunkami i odmianami. Takie muły na przykład nie są zopełnie naturalne :). A teraz uzyskaliśmy możliwość bezpośredniej modyfikacji, przy czym część efektów potrafimy przewidzieć... no i nagle ludzie się wystraszyli, że przecież nie przewidujemy reszty. Nigdy nie przewidywaliśmy, tylko zmiany zachodziły wolniej a informacje nie
Ciekawe czy ci wszyscy zdrowo jedzący i pomstujący GMO wiedzą że ich ulubiona marchewka jest genetycznie zmodyfikowana, nawet jak kupują ja jako ekologiczną, bo ładnie zapakowaną w drogie opakowanie. Wszystko dlatego że pomarańczowa marchewka nie występowała naturalnie w przyrodzie, tylko została w 17 wieku sztucznie wyhodowana przez, a jakże, Holendrów którzy uregulowali w niej - sztucznie - zawartość karotenu żeby kolor marchewki tak ładnie pasował do ich barw narodowych i mogła stać
A ja na to patrze z innej strony -GMO to taki "turbomendel". Bo normalnie to musi minąć kilkanaście pokoleń zanim cecha się utrwali w takim stopniu jaki chcieliśmy, wiadomo że w jednym pokoleniu nie otrzymamy takiej sadzonki jak chcemy. A z GMO wszystko jest dużo szybciej, więc można przeprowadzać badania szybciej, sadzić więcej odmian. Same plusy.
Komentarze (135)
najlepsze
Ode mnie dodam, że pochodzenia naturalnego jest również ropa naftowa (a więc samochody są naturalne i zdrowe), kokaina (naturalna to i zdrowa i na pewno nie zaszkodzi) czy trujące muchomory, pleśnie i chorobotwórcze bakterie.
źródło: comment_40BXRiH0czOMcsBKMxeZkdHlnjJOM3x4.jpg
Pobierzźródło: comment_tb5XXpZ1UFWrJiyvtrSfjguM9exJnJ4E.jpg
Pobierz@vipe: @zawodowiec: cała afera z rakotwórczymi wędzonymi wędlinami polega na tym, że po prostu nie można ich wędzić na byle syfnym tanim drzewie które kopci jak cholera. Przy doborze odpowiedniego drewna/trocin normy jak najbardziej będą zachowane - więc cały problem sprowadzał się po prostu do kasy.
Tak naprawdę modyfikując rośliny nie przewidujemy ich długofalowego wpływu na organizm człowieka.
Co?! Co za durna moda antyglutenowa. Jak ktoś ma celialkie to ma problem, ale u zdrowych ludzi gluten żadnych zapaleń nie powoduje. Nie wiem skąd takie bajki wyciągasz.
South Park też niedawno był na ten temat: http://southpark.cc.com/full-episodes/s18e02-gluten-free-ebola
A ja na to patrze z innej strony -GMO to taki "turbomendel". Bo normalnie to musi minąć kilkanaście pokoleń zanim cecha się utrwali w takim stopniu jaki chcieliśmy, wiadomo że w jednym pokoleniu nie otrzymamy takiej sadzonki jak chcemy. A z GMO wszystko jest dużo szybciej, więc można przeprowadzać badania szybciej, sadzić więcej odmian. Same plusy.
#januszebiologii