Kupiłem w niedzielę
1kg ryby firmy
Family Fish. Kupowałem w ciemno, bo na opakowaniu producent wyraźnie zaznaczył, że
Masa netto: 1000g. Oczywiście przez masę netto rozumiem masę ryby bez glazury, ale jak okazało się w domu na opakowaniu producent nalepił naklejkę, w której wyprowadza mnie z błędu...
Oczywiście szybko sprawdziłem co mówi o tym
UOKiK - strona 27 i rzeczywiście, pierwsze oszustwo! Producent sprzedaje nam 300 gramów ryby mniej niż deklaruje.
Ale najlepsze przyszło przy porcjowaniu ryby przed wsadzeniem do piekarnika. Ryba po delikatnym rozmrożeniu ważyła
452g! To mniej niż połowa wagi deklarowanej przez producenta! Zaznaczam, że zdjąłem z niej jedynie glazurę, więc była jeszcze w środku pełna wody.
Nauczka na przyszłość - nie kupować mrożonych ryb i unikać firmy Family Fish jak ognia.
PS. Mejl do wojewódzkiej inspekcji handlowej oczywiście wysłany, liczę na to, że zajmą się sprawą.
Komentarze (216)
najlepsze
@dobry_czlowiek no przecież kupiłeś
@LaPetit: Żałuję!
pewnego razu zważyłem 1kg zamrożonej piersi - waga wskazuje 1.2kg. Rozmrażam, pozbywam się wody - na wadze równy kilogram.
To samo z produktami z tesco.
jeśli was, Polaków w PL walą na wadzę produktu. Piszcie do centrali
Która po rozmrożeniu będzie miała 350g następnie poprosisz o podesłanie brakujących 200g ryby która po... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie, nie miała. Miała ważyć 700 gramów, poza tym - kto kupuje rybę glazurowaną i do tego tilapię? Musisz się sam siebie nienawidzić.
Nie do końca, przepraszam :(
Masa netto == masa ryby bez glazury. Przynajmniej wg dokumentów Inspekcji Handlowej, które są dostępne w internecie. Jednak nawet, gdyby przyjąć 700g jako masę wyjściową... suchej ryby była tylko połowa :|
tilapia hodowlana zawiera duże ilości kwasu arachidonowego- kwasu z grupy omega-6 – który wywołuje stan zapalny powiązany z chorobami serca, niszczenie naczyń krwionośnych i starzenie się komórek. Co gorsza, tilapia zawiera niewiele zdrowych dla serca kwasów tłuszczowych omega-3
Natomiast w samej glazurze nic złego nie ma - ryba jest mrożona jeszcze na statku i glazura ma nas upewnić że po drodze nie zminiła stanu skupienia :D
Idea słuszna. Ale w czasie walki "który supermarket sprzeda rybę taniej" producenci wymyślili że glazury można dołożyć, produkt w sklepie będzie tańszy w przeliczeniu na kg.
PROFIT :D
@graf_zero: Tilapia – rodzaj słodkowodnych ryb okoniokształtnych z rodziny pielęgnicowatych
Jeśli mrożą ją dopiero na statku to słabo troszkę.
@graf_zero: Mam pokaże Ci jak przychodzi do sklepu mojego ojca w jakich opakowaniach. pod tym linkiem to wygląda podobnie http://www.ddg.otwarte24.pl/150,68kg-MIRUNA-filet-zs-shatterpack, zobacz sobie jak wygląda karton na 5 zdjęciu. Mozesz też zobaczyć jak wygląda Mintaj mrożony bez lodu i ile kosztuje w hurcie http://www.ddg.otwarte24.pl/156,68kg-MINTAJ-filet-bs-shatterpack-USA
Najpierw wysypywało się głęboko mrożone filety ryby na taśmy (kartony po 25kg pięknej ryby) którymi szły do odpowiedniej mieszanki chemii i
Sprzedawca mnie uprzedził, że nie mogę sobie jej w domu zamrozić bo.. już raz była zamrażana, tzn. w takiej formie do nich przyszła, a oni ją rozmrażają i sprzedają jako świeżą :)
Ryba świeża powinna być świeża, albo informacja, że rozmrażana.
Nie znam się na rybach, nawet nie jestem do końca pewien które są krajowe.