ech, zobaczyłem wykop, szybko pytam się ojca, czy jest w domu cukier waniliowy, mówi, że jest. ja tak uradowany, że jakąś ciekawostkę mu zapodam, przetrzepuje wszystkie koszyczki z przyprawami i innymi bzdurami, a tata "ale to nie jest cukier waniliowy, tylko WANILINOWY. w wanilii jest wanilina, pachnie i smakuje tak samo". zrezygnowany skończyłem szukać. jednak niektórzy wiedzą.
Ech, matka mi to powiedziała kiedy miałam 5 lat.W przedszkolu mi nie wierzyli.Nikt, ani dzieci ani przedszkolanki.A teraz wy na nowo to odkrywacie i jest sensacja.A na dodatek wszyscy wam wierzą!No ja pieprze.
Wziąć od mamy 10 zł za takie coś, mam nadzieję, że będzie o Tobie wykop i dorwą się do Twojego profilu na NK, a potem będzie reportaż na alert24.pl i w Faktach.. !!!
"Cukier wanilinowy (nie mylić z cukrem waniliowym) to powszechnie stosowana przyprawa w cukiernictwie, zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny, mająca aromat podobny do wanilii. W połaczeniu z amoniakiem daje zapach wiśniowo- porzeczkowy." ??!
Chemia organiczna, a dokładnie związki aromatyczne, nigdy nie przestaną nas zadziwiać. No coż, jakiś związek chemiczny musi pachnąć w tych wiśniach, nie? :)
Wiedziałam o o cukrze wanilinowym od dobrych kilku lat. Ale tu producenci przynajmniej nie wprowadzają nas tak chamsko w błąd jak w przypadku 'wód' smakowych, gdzie na etykietce nie ma słowa WODA tylko np. ŻYWIEC cytrynowy czy VERONI MINERAL cytrynowa. Owszem: "na wodzie źródlanej", ale NA WODZIE są robione również te wszystkie kolorowe oranżady. To, że z cytrynami te wody się nie minęły to już pewnie większość wie. To tak dla amorów
nie wiem czy wiecie, ale wanilinę wytwarza się z krowiego kału.... mówię serio... Gdzieś czytałem, że jakiś Japończyk dostał za to odkrycie nagrodę Nobla.
Wytwarza się ją całkowicie sztucznie. Kiedyś wyizolowano ją z kupy, co jest tańsze niż uzyskiwanie z wanilii. A i tak używa się etylowaniliny, która ma mocniejszy zapach.
Komentarze (126)
najlepsze
Najwieksze zaskoczenie ostatnich lat.
Poszedłem do kuchni sprawdzic.
jaja
Co się z tym światem porobiło. Nic nie jest tym czym nam się wydaje, nawet głupi cukier.
Wam też polecam. Wreszcie mam jakąś materialną korzyść z odwiedzania wykopu ;]
domena niecodzienna.
http://images.google.pl/images?hl=pl&q=cukier+waniliowy&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2&aq=f&oq=
Zapachy w perfumach, środkach czystości, artykułach spożywczych są głównie uzyskiwane z estrów i innych chemicznych kombinacji.
a co do waniliny, to faktycznie drażniąca substancja. Jak czuję perfumy o zapachu waniliowym, to od razu mi się chce rzygać :)
W sumie mogliby pisać "cukier o smaku waniliowym" i też byłoby wszystko ok :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_wanilinowy
Ja tam używam jednak waniliowego...
Ale to nie jest cukier waniliowy, tylko cukier z prawdziwą wanilią ; ).