"Cukier wanilinowy (nie mylić z cukrem waniliowym) to powszechnie stosowana przyprawa w cukiernictwie, zawiera wanilinę, czyli substancję otrzymywaną z etylowaniliny, mająca aromat podobny do wanilii. W połaczeniu z amoniakiem daje zapach wiśniowo- porzeczkowy." ??!
Chemia organiczna, a dokładnie związki aromatyczne, nigdy nie przestaną nas zadziwiać. No coż, jakiś związek chemiczny musi pachnąć w tych wiśniach, nie? :)
Wiedziałam o o cukrze wanilinowym od dobrych kilku lat. Ale tu producenci przynajmniej nie wprowadzają nas tak chamsko w błąd jak w przypadku 'wód' smakowych, gdzie na etykietce nie ma słowa WODA tylko np. ŻYWIEC cytrynowy czy VERONI MINERAL cytrynowa. Owszem: "na wodzie źródlanej", ale NA WODZIE są robione również te wszystkie kolorowe oranżady. To, że z cytrynami te wody się nie minęły to już pewnie większość wie. To tak dla amorów
Komentarze (126)
najlepsze
domena niecodzienna.
http://images.google.pl/images?hl=pl&q=cukier+waniliowy&btnG=Szukaj+obraz%C3%B3w&gbv=2&aq=f&oq=
Zapachy w perfumach, środkach czystości, artykułach spożywczych są głównie uzyskiwane z estrów i innych chemicznych kombinacji.
a co do waniliny, to faktycznie drażniąca substancja. Jak czuję perfumy o zapachu waniliowym, to od razu mi się chce rzygać :)
W sumie mogliby pisać "cukier o smaku waniliowym" i też byłoby wszystko ok :)