Sam fakt wstrzykiwania marynaty / solanki do mięsa nie jest niczym złym, bo pomaga szybciej zamarynować mięso na przekroju poprzecznym, dodaje aromatu i smaku na gotowej wędzonce. Ważne co i ile się wstrzykuje. Jak w fabryce na skalę przemysłową z 1kg mięsa po wstrzyknięciu wszystkich spulchniaczy otrzymują 2kg szynki to już jest coś nie tak.
Czasem robię takie domowe wyroby samemu na użytek własny i najbliższej rodziny. O ile w okresie
@onechaos: nastrzykuje się solanką mięso w celu poprawienia jego walorów smakowych, następnie kabanina musi przeleżeć ok 3-4 dni w solance dodatkowo, potem wędzenie.
Nastrzyk sam w sobie nie jest zły, pytanie powinno brzmieć: co zostało wstrzyknięte na filmie? być może to zwykły proces nie urągający jakości mięsa.
@arkadius1984: Nie duplikat a inny zupełnie materiał, po za tym jak coś było dodane ponad rok temu to już nie może się pojawić? Nie każdemu chce się kopać w archiwum.
Komentarze (33)
najlepsze
Czasem robię takie domowe wyroby samemu na użytek własny i najbliższej rodziny. O ile w okresie
Nastrzyk sam w sobie nie jest zły, pytanie powinno brzmieć: co zostało wstrzyknięte na filmie? być może to zwykły proces nie urągający jakości mięsa.
http://www.wykop.pl/link/1502543/tak-sie-szprycuje-mieso/
Komentarz usunięty przez moderatora