Gotuj w Wykopem: Mój sposób na tatara wołowego
To proste danie, ale wyjątkowo smaczne. Sekret tej potrawy tkwi w starannie dobranych składnikach, odpowiednich, indywidualnych proporcjach oraz świeżej, dobrej jakości wołowinie.
kubucha93 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 25
Komentarze (25)
najlepsze
.. i gryzek chlebka ;) 50 i od nowa ;)
Lepiej bym tego nie ujął, w dodatku mięso powinno być skrawane bądź siekane a nie zmielone
Confit z cebuli zależy już od osoby. Jest ciekawym dodatkiem, ale ja wolę drobno posiekaną młodą cebulkę albo szalotkę. Cebula confit daje słodkawy posmak, a ja wolę jak tatar jest wytrawny i delikatnie ostry. To jest sprawa indywidualna. Można np. cebulkę na kilkanaście minut dać do zalewy z octu jabłkowego i białego wina (potem trzeba wszystko osączyć) - również daje fajny efekt.
Gdy posolisz mięso przed siekaniem, to w trakcie mięso zacznie puszczać wodę - solić powinno się dopiero na talerzu. Schładzanie też uważam za błąd bo im temperatura niższa tym smak i aromat się bardziej
Sposób na tatar, a nie sposób na tatara. Odmienia się tak samo, jak katar.
Jadłem tatara z wodą i uważam, że lepszy jest bez - to moje zdanie, komuś może pasować inaczej natomiast na pewno nie jest to jedyny słuszny sposób.
Samo mięso jest schłodzone przed siekaniem, w trakcie się lekko ogrzewa - schładzanie go mocniej zamyka smak i aromat. Po 5 minutach będzie na talerzu więc nie