Władek nie lubi jabłek zwłaszcza polskich więc coraz więcej jest przepisów w TV czy necie co z tymi niechcianymi owocami zrobić bo rynek już nie wyrabia bez eksportu do Rosji a trzeba było napaść na Ukrainę był by Władzio zadowolony
Nie lubie wina ale musze przyznac ze jedyne jakie mi smakowalo to wlasnie jablkowe ktore zrobila moja zona. Wino zrobila chyba mieszajac rozne jablka jednak aromat antonowki zdecydowanie przebijal inne i pozostawal w ustach na dluzej. Polecam stare polskie bardzo aromatyczne odmiany.
Gdyby ktoś się pokusił na robienie takiego wina: jak już wspomniano, robi się z soku/fermentacja w miazdze, a nie całe owoce. Największym jednak tutaj błędem są te nieszczęsne pestki. Przy produkcji wina z owoców pestkowych (wiśnie itd.) podstawa to usunąć je - cyjanowodór mówiąc delikatnie nie ma dobrego wpływu na zdrowie organizmu żywego.
Komentarze (65)
najlepsze
@broker: Cydr ma akcyzę od butelki (jak wino - musi być banderola na każdej flaszce), Piwo ma akcyzę od hektolitra, dużo niższą.
A wiadomo, że niepolitycznie zmniejszać podatki, więc czekaj tatka latka.
@zdunek89: mocy mialo powyzej 10%
Jako ze nie jestem fanem win, zastanawiam sie jak by je ocenil prawdziwy koneser.
Swoją drogą. Ja mam butelki wina już od bodajże 2010. Zawsze sobie kilka butelek zostawiam :)
#afera