Burgery z Pesto, Jalapeño i Mozzarellą. I kufel piwa!
No więc otwieramy zimne piwko, na głośniki wrzucamy Country i jedziemy z tematem.
Składniki:
Burgery:
* 500g mięsa wołowego
* 2 łyżki sosu Worcestershire
* 1 łyżka musztardy
* 2 ząbki czosnku
* 1 średnia cebula
* 1 łyżka oliwy
Reszta składników (głównie z Biedry):
* Pesto zielone
* Ser Mozzarella w kulce
* Sałata
* Papryczki Jalapeño (Ja użyłem własnych konserwowych)
* Sos ostry do kebaba (z Biedry firmy Develey- nawet spoko)
Przygotowanie:
Cebule i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.
Mieszamy z mięsem i resztą składników do Burgerów. Najlepiej wykorzystać do tego dość głęboką miseczkę, a mięso rozgnieść widelcem.
Miskę odkładamy na jakiś czas do lodówki, i przygotowujemy pozostałe składniki. Mozzarellę kroimy w plasterki, papryczki na mniejsze kawałki.
Z mięsa lepimy kulki a następnie zbijamy w placka. Aby łatwiej się to robiło polecam zmoczyć ręce wodą.
Powinno nam się udać uzyskać coś takiego:
Rozgrzewamy patelnię, można skropić olejem, chociaż nawet bez będzie gitarka.
Wrzucamy nasze burgery i smażymy z każdej strony na dużym ogniu wedle uznania. Ja lubię przypieczone.
Pod koniec smażenia układamy na mięsku plasterki Mozzarelli i czekamy aż się przypiecze. W międzyczasie ładujemy bułki do piekarnika i podpiekamy.
Na bułki wrzucamy sałatę , mięso, smarujemy pesto, posypujemy Jalapeño i polewamy sosem :) I ŻREMY :)
To tyle, zwijam jeszcze coś podsmażyć, po piwka, i na meczyk :)
Komentarze (97)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora